Výstava nabídne pohledy o dvacet let zpět

Dvanáct osudů, dvanáct příběhů, dvacet let od sametové revoluce. 16. listopadu v 17 hodin se v Písecké bráně bude otevírat výstava k dvacátému výročí pádu železné opony „Pohledy 1989 – Dvacet let po pádu železné opony“, kterou ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum a Ústavem pro studium totalitních režimů připravila městská část Praha 6.

Výstava stylem navazuje na předchozí výstavy Osudy našich sousedů. „Na výstavních panelech představí různé osobnosti z politického, kulturního a společenského života s důrazem na jejich reflexi dění před pádem železné opony, během jejího pádu a po něm,“ vysvětluje radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová. Návštěvníci budou konfrontováni s jejich hodnocením vývoje společnosti po roce 1989 a také s jejich pohledem do budoucna. Texty jednotlivých výpovědí pamětníků a osobností jsou různorodé pohledem na věc, generačně i temperamentem, jednotné tím, že žijí nebo dlouho žili v Praze 6. V sousedství tu tedy překvapivě vedle sebe najdete ústavní soudkyni Ivanu Janů nebo herečku Jiřinu Švorcovou, filozofa a chartistu Daniela Kroupu nebo lékaře a sportovce Lukáše Pollerta. Člena zastupitelstva za KSČM Stanislava Hejduka nebo pamětnický portrét známého arciopata břevnovského kláštera Jana Anastáze Opaska. Vladimíra Mertu, Jiřího Suchého... „Výstava nesoudí, pouze nabízí historické náměty k zamyšlení,“ doplňuje radní Kejkrtová.

Chystaná výstava je podepřena odbornými texty například o sídle II. správy Sboru národní bezpečnosti v Thákurově ulici. Vystaven bude i málo známý plánek na obranu tohoto sídla StB v případě napadení.

Dobové plakáty tučným písmem připomenou, že je tomu opravdu už dvacet let, co se naše společnost vydala po osvědčené a nelehké cestě demokracie.

Přijďte se podívat. Výstava trvá do 27. listopadu.