Chřipka zavřela školu na čtyři dny

Šíření virových onemocnění ohrožuje provoz škol i školek. Nemocných dětí přibývá. Na konci listopadu došlo na čtyři dny k uzavření ZŠ Interbrigády.

„Využil jsem možnosti udělit ředitelské volno na čtyři dny. Ve škole bylo tou dobou nemocných 35 % dětí,“ sdělil ředitel školy Interbrigády Zdeněk Karvánek. Nemocných bylo téměř 90 z 250 dětí. „Výuka v tu chvíli za moc nestála, slučovali jsme některé třídy, viróza postihla i učitelský sbor,“ řekl Karvánek. Podle něj vydalo ministerstvo školství doporučení, že ře ditelé mají možnost uzavřít školy od 15% nemocnosti. „Čekali jsme déle, patnáct procent je málo,“ do dal. Ředitel Karvánek naopak nenašel oporu u hygieniků. „Krajský hygienik vydal doporučení nic nepodnikat, do kud nebude 2 tisíce nemocných na 100 tisíc obyvatel v Praze,“ diví se ředitel. Svoje rozhodnutí konzultoval s odborem školství městské čás ti. „S uzavřením školy jsme souhlasili, za mezí se dalšímu šíření nákazy,“ sdělil radní pro školství Ondřej Balatka. Přerušením provozu klesl počet nemocných o třetinu.

Interbrigáda je zatím jediná, která mu sela školu zavřít. „Myslím, že to nej horší teprve přijde,“ obává se náporu virových onemocnění ředitelka ze ZŠ Červený vrch Matoušová. „Měli jsme 24% nemocných, po víkendu se to zlepšilo na 10%,“ uvedla. Po dobně se počty zhouply například u ZŠ TGM v Ru zyni. Všichni ředitelé škol apelují na děti, aby do držovaly hygienu, i na rodiče, aby ne mocné děti nechávali doma. „Nezřídka se nám stá vá, že voláme rodiče hned ráno, kdy přijde dítě do školy,“ říká Ja na Matoušová.

Mnohem lépe než základní školy jsou na tom mateřské školky. Uzavření prozatím nehrozí žádné. „Je to tím, že maminky si raději nechávají nachlaze né děti doma, proto se chřipka tolik nešíří. Nemocnost odpovídá ročnímu období,“ říká vedoucí odboru školství Jan Holický.