Hendikepovaný cyklista Ježek mistrem světa

Paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek z Prahy 6 se po loň ském úspěchu na paralympijských hrách v Pekingu představil v nejlepším světle i na nejdůležitějším startu letoš ní sezóny.

Při mistrovství světa v dráhové cyklistice na velodromu v Manchesteru získal vytoužený titul světového šampióna v prestižním stíhacím závodě na 4 km. Právě na tento závod se v letošním roce nejvíce připravoval. Při tiskové konferenci po zisku zlaté me daile na hrách v Pekingu si za sen, motivaci a cíl pro rok 2009 určil právě zisk duhového trikotu ve stíhacím závodě. Tato trofej byla totiž jedinou, která mu v jeho dosavadní úspěšné kariéře chyběla.

Svou skvělou formu, podloženou ná ročnou měsíční speciální přípravou, prokázal hned v kvalifikaci, když soupeře deklasoval v novém světovém rekordu 4:40,899. Tři roky starý zápis španělského závodníka Roberta Alcaideho překonal o více než 2,5 s.Ve finálové jízdě si pak Ježek s přehledem pohlídal Rumuna Eduarda Novaka a su verénním způsobem získal zlatou me daili a vysněný mistrovský titul.

Vynikající fyzickou výkonnost a výjimečnou všestrannost potvrdil Jiří Ježek i v dalších dvou startech na šampi o nátu. V závodě na 1 km s pevným startem si novým osobním rekordem 1.10,198 zajistil bronzovou medaili a ja ko člen stříbrného tria v team sprintu zkompletoval medailovou sbírku.

Díky svým mimořádným výkonům a přístupu ke sportu je Jiří Ježek obrovskou motivací nejen podobně hendikepovaným lidem. Ježek přišel o část dolní končetiny po autonehodě.