Hrdinství studentů se poklonili u památníku v Ruzyni

náhled souboruOslavy 17. listopadu se letos nesly převážně v duchu oslav 20. výročí znovu nabyté svobody v roce 1989. Stejně nezapomenutelné je ale i významné datum 17. listopadu z roku 1939.

Památku studentů bojujících proti nacistické okupaci si politici, pozůstalí po hrdinech i veřejnost připomněli v ruzyňských kasárnách u památníku Ruzyně 1939 – 1941 Nezapomeneme.

Zde bylo v listopadu 1939 popraveno devět studentských předáků, kteří se zúčastnili pohřbu Jana Opletala, zraněného okupanty při oslavách státního svátku 28. října. Pohřeb se změnil v mohutnou protiněmeckou demonstraci, jež vedla k tvrdým represím proti studentům a k uzavření českých vysokých škol. „Studenti, kteří byli pozatýkáni na pražských kolejích, končili právě zde, v bývalých Dělostřeleckých kasárnách, a odtud byli vesměs odesíláni do koncentračních táborů,“ připomněl osud dalších dvanácti set mladých lidí náměstek ministra obrany Tomáš Perutka a zdůraznil, že areál kasáren v Ru zyni je svázán také s tragickým osudem československých vojáků, důstojníků a generálů, kteří spojili své síly v odbojové organizaci Obrana národa. Mnozí z nich posléze upadli do rukou gestapa.

„Patnáct tisíc studentů skončilo bez možnosti studia, vysokoškolští profesoři a další zaměstnanci bez práce,“ připomenula místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. „To to výročí nám připomíná, že svoboda a dějiny jsou tvořeny příběhy jednotlivých hrdinů,“ podotkla při pietě ná městkyně primátora Marie Kousalíková.

Věnce u pomníku také položili za městskou část Jakub Stárek, předseda senátu Petr Pithart, rektoři Karlovy Uni verzity Václav Hampl a rektor ČVUT Václav Havlíček a další.