Praha 6 koupila zpět kousek břevnovské pláně

Zastupitelé Prahy 6 rozhodli o koupi pozemku v areálu na Ladronce. Ten po změně v územním plánu na zeleň zůstane součástí volnočasového areálu.

Koupi 5 a půl tisíce čtverečních metrů velkého pozemku na Břevnově, přiléhajícího ke smyčce bruslařské dráhy ve spodní části areálu Ladronka, schválili zastupitelé na svém říjnovém jednání. Nabídka za cenu 4 miliony 198 tisíc korun by byla výhodná, kdyby ovšem pozemek v minulosti nepatřil Praze 6. Před čtyřmi lety ale magistrát, který pozemky Praze 6 svěřil, jí je s velkory sým svolením Prahy 6 odňal a směnil s Českou národní bankou za její pozemky vyplavené povodněmi. Banka na Ladronce plánovala vystavět sportovně rekreační areál. Z toho nakonec sešlo a nabídla je proto Praze 6. „Odkoupení pozemku považuji za nemravné,“ vyjádřila se zastupitelka Marie Kousalíková. Zastupitelé přesto na nabídku kývli. Starosta Tomáš Chalupa nechce spoléhat na to, že by pozemky mohl koupit magistrát a znovu je svěřit Praze 6.

Na návrh Marie Kousalíkové zastupitelé schválili, že Praha 6 požádá o změnu územního plánu u dotčeného pozemku z označení „ostatní“ na „zeleň“. Zároveň se rozhodli pozemek nepronajímat a využít jej jako zeleň v rámci celého areálu, přístupnou všem.