Sněhová pohotovost má první zájemce o úklid sněhu

Do programu Sněhová pohotovost se hlásí první dobrovolní brigádníci. Ti pomohou obci zajistit zimní úklid sněhu. Povinnost postarat se o chodníky mají města a obce od letošního roku.

„Přihlásilo se nám již 200 zájemců a další přicházejí,“ říká radní Jan Záruba. „Přednost mají pochopitelně občané Prahy 6,“ dodává. Praha 6 se rozhodla zajistit zimní úklid tam, kde se o něj nepostará hlavní město. Aby úklid tolik nezatížil obec ní pokladnu, rozhodla se pro formu najímání metařů. Do programu se může přihlásit každý. „Navazujeme na to, co většina občanů dosud dělala každoročně. Sami uklízeli před svými domy. Proto i letos oslovujeme občany se žádostí o pomoc a nabízíme možnost zajímavého přivýdělku,“ vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

Pravidelný honorář bez ohledu na to, zda sněží nebo ne, je 2 000 korun hrubého měsíčně. Další finanční odměnu dostanou brigádníci v případě sněžných dnů, kdy musejí být k dispozici od 6 hodin ráno. „Pokud k úklidu nenastoupí, okamžitě se jim ruší smlouva,“ sdělil Záruba. Sněhová pohotovost trvá od listopadu do 31. března.

Lidé mají možnost sami určit, který úsek ulic chtějí mít na starosti. Koordinační centrum je v informační kanceláři Dejvická 16, kde si mohou prohlédnout obsazení ulic. Další informace lze získat na infolince 800 105 060 nebo na stránkách www.snehovapohotovost.cz, dotazy lze zasílat na mail snehovapohotovost@praha6.cz