Wizz Air a Lufthansa jsou ohleduplní dopravci

Letošní ročník soutěže o nejtiššího dopravce na pražském letišti vyhrály společnosti Wizz Air a Lufthansa. Maďarský Wizz Air vyhrál v kategorii proudových letadel, německá Lufthansa má nejtišší vrtulové stroje.

Městská část spolu s letištěm soutěž společně pořádají už třetím rokem. Mo nitorovací systém hodnotil letadla od června do října. Kromě hluku se sledovalo, zda piloti dodržují letové trasy a nezkracují si kvůli úsporám paliva cestu přes hustě obydlené oblasti. Letos poprvé se jako jedno z kritérií použila i obsazenost letadel. Tituly Nejtišší dopravce předali společnostem předseda zahraničního výboru Prahy 6 Alan Zubr a ředitel leteckého obchodu, provozu a řízení majetku Letiště Praha Jiří Pos.

„Cílem celé akce je pozitivní motivace leteckých dopravců k ohleduplnému přístupu k životnímu prostředí, s důrazem na otázku hluku," uvedl k ak ci generální ředitel letiště Miroslav Dvořák. „Jde o to vyzdvihnout ty společnosti, které dokážou i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště,“ komentoval výsledky starosta Tomáš Chalupa. „Jsme velmi spokojeni, že tuto soutěž začaly letecké společnosti brát vážně a při získání ocenění nejtišší letecký dopravce jsou skutečně pyšní na to, že předstihly konkurenci,“ dodal.

Provozní ředitel vítězné společnosti Wizz Air Chris Collins byl oceněním po těšen: „ Pro naše lety využíváme Airbus A320, který je vybaven vysoce efektivní technologii, která šetří životní prostředí tím, že vypouští méně emisí CO2 a působí méně hluku. Ekologický provoz ve spojení s nákladovou efektivitou, a tedy nižší cenou pro cestující, jsou klíčové faktory našeho úspěchu.“

Ve druhém ročníku zvítězily společnosti KLM v kategorii prou dových a Austrian Airlines v kategorii vrtulových letadel. V úvodním ročníku soutěže zvítězila společnost easyJet.