Dejvické divadlo chrlí premiéry

Rodinná hra, ve které se věci vymkly z rukou. Takto stručně uvedlo divadlo Semafor lednovou premiéru hry Debris, ve které se představili pod režijní taktovkou Miroslava Krobota Martha Issová a Václav Neužil.

Hra Dennise Kellyho Debris byla napsána v roce 2003 a svého autora proslavila v mnoha zemích, kde byla rovněž inscenována. Jedná se o současný, tragikomický příběh dvou sourozenců, který osciluje na hraně reality a fikce. Výraznou roli hraje také vizuálně působivá scéna Jana Štěpánka. Překlad anglické verze je dílem Pavla Dominika, který pro Dejvické divadlo přeložil už třetí titul.

„Před několika lety mi Debris přivezl z Anglie dramaturg Dan Přibyl. Trochu jsme kolem ní přešlapovali a až teď nastala její chvíle. Dal jsem ji číst Martě Issové a Václavu Neužilovi a oni mi dost brzo a docela vzrušeně odpověděli, že do toho půjdou, protože je to ‚divný‘," dodává režisér Krobot. „V každém případě mě zajímá, jak bude hra složená převážně z monologů fungovat jako komunikace mezi jevištěm a hledištěm. To je u nás v Dejvickém divadle něco nového," konstatuje.

Hra na tělo DD

Další premiéru, tentokrát světovou, představí Dejvické divadlo na konci února. Půjde o „komorní drama o lásce, zákoutí lidské duše i zločinu, který už se nedá vzít zpět“. Autor David Jařab hru Hlasy napsal přímo pro Dejvické divadlo a ujal se též režie a scény.

„Hranice mezi smyšlenkou a skutečností bývá někdy dost neznatelná. Přes tuto hranici zaznívají hlasy a lákají nás na druhou stranu. A podlehnout není někdy jen otázkou vůle,“ láká Dejvické tajuplně na svou další novinku. Rolí se ujali Pavel Šimčík, Klára Melíšková, Jaroslav Plesl, Václav Neužil a Alois Švehlík.


Tragické příběhy ze života sourozenců vyprávěné vlídně – takový je princip inscenace Debris. Silný prožitek nabízí interpretace Michelle v podání Marthy Issové.

Foto: DD Hynek Glos