Dopravu usměrní informační tabule

Dobu jízdy po Evropské směrem od Ruzyně na Vítězné náměstí řidičům již v únoru vypočte počítač. Dozví se také, zda je tato cesta díky silnému provozu delší než obvykle a zda není vhodné zvolit objezdovou trasu.

Proměnlivé informační značky na silnicích, které řidičům dají zprávu o případných komplikacích v dopravě, budou zanedlouho také na dvou hlavních nejzatíženějších příjezdových komunikacích v Podbabské a na Karlovarské ulici. Řidiči je již znají, například z Patočkovy ulice. Absolutní novinkou je ale informační tabule na Evropské, tzv. Travel time, která dokáže řidičům poskytnout informaci, za jak dlouho se dostanou na určité místo. „Proměnné dopravní značky se využívají zejména na frekventovaných pozemních komunikacích tam, kde je třeba pružně regulovat plynulost silničního provozu vzhledem k okamžité situaci. Použití těchto značek zvyšuje plynulost a zajišťuje vyšší bezpečnost silničního provozu,“ vysvětlil záměry Prahy 6 radní pro dopravu Jan Záruba. To je potřebné obzvláště v letošním roce, kdy se dopravní situace bude často měnit vzhledem k uzavírkám při stavbě městského okruhu.

"Informace pro světelné panely pocházejí z řídící ústředny, která je napojená na většinu detektorů, které sledují dopravu. Detektory v křižovatkách monitorují průjezdy aut a určí, kde jsou kolony,“ vysvětluje Dana Charvátová, vedoucí odboru dopravy radnice Prahy 6. „Do informační tabule je pak možné vložit jakoukoliv krátkou informaci a měnit ji podle aktuální situace,“ dodává. Travel time pak řidičům ukáže, jaké zpoždění na obvyklé trase při průjezdu mohou nabrat díky silnému provozu.

Na informační tabuli Travel time Praha 6 uvolnila 1,5 milionu korun. Do telematických zařízení a radarů pak během roku hodlá investovat 12 milionů korun. Během několika týdnů tak přibudou další tabule, které zvýší přísun informací pro řidiče tam, kde je nejvíce potřebují. „Umožníme tak regulovat dopravní proud a současně informovat řidiče o nastalé dopravní situaci. Tabule budou také propojeny přímo do dopravní řídící ústředny,“ říká radní Záruba.

Instalace má příznivý dopad na chování řidičů. Další tři radary jsou již připraveny k využití. „Jeden z nich pravděpodobně umístíme do Šárecké ulice, kde se jezdí hodně rychle,“ informuje Dana Charvátová. Součástí těchto radarů je i zaznamenávání telematických informací pro další využití.


V dohledné době přibudou v Praze 6 další telematické značky.