Festivalová Ořechovka pokračuje rumunskou vlnou

Další festival, tentokrát přehlídka rumunských filmů, je v kině Ořechovka připravena na 20. – 24. února.

V průběhu pěti dnů, od pátku do úterý, v 17.30 a ve 20 hodin budou moci diváci zhlédnout 10 snímků, které představují skutečné vrcholy rumunské nové vlny. O tom, že jde opravdu o to nejlepší, co filmové Rumunsko v posledních letech světu nabídlo, může svědčit i fakt, že těchto deset snímků získalo dohromady 58 ocenění na významných filmových festivalech po celém světě. V takto reprezentativním vzorku budou u nás snímky rumunské nové vlny navíc představeny vůbec poprvé.

Přibližně před rokem zaznamenal také u českých diváků velký ohlas snímek mladého rumunského tvůrce Cristiana Mungiu 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny. Jeho uvedení u nás předcházela kromě celé řady jiných ocenění také trojice cen z filmového festivalu v Cannes, včetně té nejprestižnější – Zlaté palmy. Pro zasvěcené nebyl úspěch tohoto filmu překvapením, ale spíše přirozeným završením vývoje, který v rumunské kinematografii probíhal již několik let.

Přestože ještě jen dva nebo tři roky před koncem milénia se v řadě rumunských médií hovořilo málem o zániku domácí kinematografie (v roce 1998 zde vznikl jediný film, o rok později dokonce vůbec žádný), s počátkem nového tisíciletí dochází ke zvratu k lepšímu. A to nejen ve smyslu kvantitativním, ale i kvalitativním.

Nejen že v roce 2002 již bylo natočeno osm celovečerních filmů a o rok později již dokonce dvacet, ale začínají se také mezi těmito díly objevovat snímky, které se od převažující většiny odlišují, ale spolu navzájem vykazují shodné znaky: tím nejvýraznějším je především volba námětů. Ta vychází z každodenní zkušenosti obyčejného člověka a kladou důraz na maximální autenticitu vyprávění.

V rámci přehlídky budou na Ořechovce uvedeny jak filmy odehrávající se v období Ceauşeskova režimu a v průběhu protikomunistické revoluce, tak snímky zasazené do současnosti. Do první skupiny spadá např. film Zkouška, který na drsném příběhu neprávem odsouzeného člověka ukazuje, jak fungovala Ceauşeskova justice, a jež v Rumunsku otevřel diskuse o totalitní minulosti země. Komedie Němá svatba, o venkovské svatbě, kterou nečekaně zkomplikuje Stalinovo úmrtí, strhující válečné drama Papír bude modrý odehrávající se v průběhu rumunské revoluce, či již zmiňované 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Ze snímků mapujících naši žhavou realitu budou uvedeny mj. Ryna, citlivý příběh dívky z dunajské delty podle scénáře mladého českého spisovatele Marka Epsteina, sžíravá černá komedie Smrt pana Lazaresca, o tom, že nejkratší cesta na hřbitov vede přes nemocnici, či komediální drama Výtah názorně dokumentující, že silný příběh se může odehrát i na ploše nákladního výtahu.

Záštitu nad přehlídkou převzali velvyslankyně Rumunska paní Daniela Gatman a ministr kultury ČR pan Václav Jehlička. Filmy bude uvádět Mircea Dan Duta, ředitel rumunského kulturního institutu.V sobotu 21. 2. se bude po projekci filmu Výtah diskutovat s jeho režisérem Georgem Dorobantu, který za film loni získal cenu Fresh Film Festu Fresh Generation.


Foto z černé komedie Smrt pana Lazaresca.