Na Ořechovce znovu padala železná opona

Měla být zakázána komunistická strana? Je zkušenost z období komunismu přenositelná na mladou generaci? Chtějí mladí rozumět tomu, co se „tehdy stalo“?

Tyto a řadu další otázek, na které neexistují jednoznačné odpovědi, vyvolal pětidenní festival „Sbohem opono“, který se konal na přelomu měsíce ledna a února v kině Ořechovka. Byl tak letos jednou z prvních velkých akcí, které připomenou dvacetileté výročí od listopadové revoluce 1989.

Festival, který finančně podpořila Praha 6, nabídl návštěvníkům během pěti dnů zdarma množství dokumentů, filmových týdeníků i hraných filmů. Mezi perly patřil například Abuladzeho film Pokání, který nebyl k vidění řadu let. „Sbohem opono“ zahájil dokument Heleny Třeštíkové z roku 1990, ve kterém herec Jakub Špalek komentuje události během „Sametové revoluce“. Následovala první diskuse, moderovaná komentátorem MF Dnes Martinem Komárkem, ve které se sešli komentátoři Jefim Fišten, Radko Kubičko a Karel Steigerwald a do diskuze se zapojili i návštěvníci festivalu. Zasvěcené úvody historiků a filmových historiků pak provázely každé promítání. Sobotní vrchol dne, film Stud z roku 1967, uvedl sám režisér Ladislav Helge. Tento režisér získal v lednu cenu Vladislava Vančury za celoživotní tvůrčí a mravní přínos české kinematografii. Udělil mu ji Český filmový a televizní svaz FITES.

Řada návštěvníků festivalu považuje pětidenní tematické promítání za přínosný kulturní čin. Foyer kina je navíc pro dotvoření atmosféry doplněno fotografiemi z revolučních dnů a dobovými dokumenty.

„Množství dokumentárních filmů, originální produkce česká a zahraniční, to vše vysoce předčilo mé očekávání. Připomněla jsem si události před i po sametové revoluci, které jsme tak emocionálně prožívali, a měla jsem možnost zhodnotit revoluční sliby a již tehdy drzé chování stranických a estébáckých špiček,“ komentuje festival Eva Novotná z Prahy 6, kterou mimo jiné překvapilo, že mezi publikem na Ořechovce bylo mnoho studentů i mladých lidí. „To mě povzbudilo. Myslím, že festival jim ukázal, že komunismus neměl, nemá a nebude mít nic společného s lidmi, natož lidskou tváří,“ domnívá se paní Novotná, která děkuje radnici za finanční podporu filmového projektu.