Obrazy z cest lákají v Galerii Anderle

Na „Obrazy z cest“ očima českých malířů zve do poloviny března návštěvníky Galerie Anderle v Pelléově vile. Jejich prostřednictvím poznáte Andalusii, Brazílii, Francii či Kanadu.

Obrazy vznikly z mezinárodních výtvarných projektů Galerie La Femme. „Řada vystavených obrazů vznikala přímo v terénu nebo z pozdějších vzpomínek výtvarníků, kteří se s naší galerií účastnili sympozií v cizině,“ vysvětluje Miroslav Lipina z galerií La Femme a dodává: „Tato výstava je mimo jiné dobrou příležitostí načerpat energii v chladném zimním období.“

V Pelléově vile je tak od ledna vystaveno čtyřicet pět obrazů s tematikou zmíněných zemí. „Více obrazů se do galerie Anderle nevejde. Naposledy jsme Obrazy z cest vystavovali ve Zlíně, tam jsme jich měli přes sto,“ říká Lipina s tím, že po skončení výstavy v Péllově vile poputují obrazy na zámek Dobříš.

Mezi malíře, kteří se mezinárodních výtvarných projektů účastnili, patří: Antonín Sládek, Milan Chabera, Boris Jirků, Václav Benedikt, Michal Halva, Richard Kočí, Tomáš Hřivnáč, Josef Velčovský, Jiří Mocek, Roman Brichcín, Daniel Krejbich, Ivan Šnobl, Ivana Kotýnková, Miroslav Pošvic, Richard Augustin, Eva Šebíková, Zdeněk Daněk a Miroslav Jiránek.


Boris Jirků, Vzpomínka na Isabel, České umění pro brazilské Lidice 2003


Milan Chabera, Španělské nálady II., České umění v Andalusii, 2008