Petřinský kakadu mrazy nepřežil

Jeden ze dvou papoušků kakadu, kteří se stali během podzimu atrakcí pro návštěvníky obory Hvězda a okolí, nepřežil mrazy z počátku roku. Uhynulého papouška našla v polovině ledna návštěvnice obory, která venčila psa.

„Bohužel, v sobotu odpoledne nalezla moje dcera při procházce se psem ve Hvězdě jednoho z nich mrtvého. Nález oznámila na linku 156. Jsem z toho smutná, mám za to, že druhý z nich taky nepřežije. Zima je letos krutá a asi se mu také bude stýskat,“ napsala mailem na adresu radnice paní Marie Polednová.

Strážníci, kteří na místo dorazili, přivolali pracovníky Útulku pro opuštěná zvířata v Troji. „Naši zaměstnanci bohužel museli konstatovat smrt. V tomto počasí se nelze divit, že papoušek uhynul,“ sdělil vedoucí trojského útulku Václav Steinbauer.

Papoušci kakadu byli atrakcí Petřin od začátku srpna loňského roku, kdy uletěli majiteli bydlícímu na Vypichu. Občas se k němu vrátili a on je na dálku krmil, chytit se mu je ale nepodařilo. O odchyt se marně snažili i pracovníci pražské zoo. „Tito papoušci létají v korunách stromů a jejich odchyt je i s pomocí hasičů téměř nemožný,“ podotkl Steinbauer.

Obyvatelé Prahy 6 papouškům drželi palce a doufali, že by mohli zahnízdit u dětského hřiště, kde se zdržovali nejčastěji. Nyní je jim to líto. Stejně tak Janu Horálkovi, který papoušky několik měsíců pozoroval a fotografoval: „Je mi papouška moc líto. Ty mrazy ho asi dostaly.“ Nepotvrdila se jeho obava, že největší nebezpečí pro papoušky budou lidé. Kakadu jsou schopni žít ve volné přírodě a přežít i krátké mrazy, lednové počasí však bylo příliš drsné.