Radní se ptali, jak se bydlí v Nové Ořechovce

Dům seniorů na Ořechovce oslavil rok svého fungování. Obyvatele po roce od nastěhování přišli pozdravit představitelé radnice a připravili jim malé pohoštění. Se seniory z Nové Ořechovky pak diskutovali o jejich zkušenostech po roce od nastěhování do domu a o jejich problémech.

„Vytržení z kořenů bylo provázeno těžkými okamžiky. Jsme ale vděčni za to, že byl tento dům postaven, jinak bychom museli pod most,“ řekl jeden z obyvatelů Zdeněk Hubáček. Do obecních malometrážních bytů na Ořechovce se stěhovali nájemníci, kteří velký byt s deregulovaným nájemným vrátili majiteli. Na Ořechovce platí také deregulovaný nájem, navýšený o 20% za nadstandardní bydlení, ale v malých bytech. Výše nájmu byla také jedním z dotazů nájemníků. „Všichni, kteří se dostanou do potíží, mohou žádat nejen o státní příspěvek na bydlení, ale i o finanční pomoc, kterou nabízí městská část,“ vysvětlil starosta Tomáš Chalupa. Jak jsme informovali již v minulé Šestce, radnice přispěje seniorům na deregulovaný nájem, pokud splní nastavené podmínky. V části Prahy 6 je totiž nejvyšší deregulovaný nájem v celé republice. Příspěvkem chce radnice tento nepoměr daný zákonem vyrovnat.

V diskuzi paní Sandrová také navrhovala, aby v domě byl k dispozici lékař. „Tento pokus jsme učinili již před lety v domě s pečovatelskou službou ve Šlejnické, ale řešení nevydrželo dlouho, lidé se k němu nakonec nepřehlásili. Lékař se tam neuživil,“ vysvětlil starosta. Senioři z domu z Ořechovky postrádají také obchod s potravinami.

Dům Nová Ořechovka ve Střešovicích s 53 byty nechala postavit radnice Prahy 6. Náklady na jeho výstavbu dosáhly téměř sto miliónů korun. V současné době je v domě volný jeden bezbariérový byt.


Obyvatelé domu pro seniory Nová Ořechovka mluvili s radními o tom, jak se jim bydlí.