V klášteře se ochutnávalo víno, ve velkém

Více než tři sta druhů vín ze stovky vinařství z celého světa měli možnost ochutnat návštěvníci Galadegustace vín v břevnovském kláštěře, která se konala v lednu a byla vyvrcholením týdenního festivalu vína v Praze.

V klášteře, který je svým „geniem loci“ pro přehlídku vín jako stvořený, se koštovala medailová vína ze soutěže Prague Trophy 2008. Svá vína představilo jednapadesát držitelů medailí - vinařů a dovozců.

V obou patrech kláštera se sešlo více než tisíc návštěvníků vybavených nejen sklenkami, ale i tužkami a katalogem ochutnávkových vzorků. Řada z nich si pak u jednotlivých vzorků pečlivě zapisovala své pocity, aby se k nim později mohla v soukromí vrátit. A bylo z čeho vybírat. „Hosté mohli ochutnávat vína oceněná v rámci soutěže Prague Trophy, které se při slepé degustaci zúčastnilo 718 certifikovaných vinařů z šestadvaceti zemí světa. Celkem bylo uděleno 206 medailí a deset ocenění Champion, které získalo i vinařství z Moravy. Vítězná vína jsou pak označena medailí,“ vysvětlila jedna z organizátorů akce Šárka Dušková z časopisu Víno revue.

Ocenění se vítězům předávala přímo během Galadegustace. Jedním z porotců soutěže a jejím patronem byl John Umberto Salvi, držitel prestižního titulu Master of Wine, světová autorita ve vinařském oboru. Cenu si přiletěli například převzít vinaři z Nového Zélandu z oblasti Marlborough. Nejlepším domácím vinařstvím se stalo Nové Vinařství, mezi zahraničními vinařstvími posbíralo nejvíce medailí izraelské vinařství Golan Heights Winery, jehož vinice se rozprostírají od břehu Galilejského jezera k úpatí hory Hermon. V desítce Championů, nejlepších vín jednotlivých kol soutěže, se sešla dvě vína z Moravy: Chardonnay pozdní sběr z Vinařství Trpělka & Oulehla a Cabernet Sauvignon pozdní sběr rosé od Jiřího Horta.


Tisícovka návštěvníků Galadegustace si nechávala poradit od odborníků, jak správně vychutnávat víno a jak si jej vybrat.


„Genius loci kláštera, který tady žije více než tisíc let, je opravdu značný a působí na všechny,“ nechal se slyšet převor kláštera Siostrzonek.