Bahno a pod ním led, takový byl letošní cyklomarathon

Zatímco vloni pražský zimní cyklistický marathon připomínal jarní vyjížďku na kolech, postavit se na start letos chtělo odvahu. Tu v sobě nalezly druhou únorovou sobotu dvě stovky závodníků a vydaly se na 38 kilometrů dlouhou trať 7. ročníku závodu na horských kolech.

Do cíle nakonec dorazilo 192 závodníků. „V porovnání s předchozími ročníky byla účast průměrná, odpovídající počasí. V loňském roce bylo o pár závodníků více, ale to byl výjimečný ročník, kdy počasí připomínalo více jaro než zimu,“ vzpomíná také ředitel závodu Pavel Landa.

Trať byla rozbahněná a v některých místech byl pod bahnem led, což je ta nejnáročnější kombinace. Tomu odpovídal i výsledný čas nejrychlejšího závodníka Tomáše Kozáka, který byl s časem 1hod. 36 min. o 13 minut horší než čas Thomase Nicka, vítěze loňského ročníku. Na druhou stranu drtivá většina účastníků skončila závod před druhou hodinou odpoledne, což ukazuje na jejich dobrou výkonnost. „Peloton závodu byl velmi pestrý z hlediska věkových a výkonnostních kategorií. Boj na trase byl ostrý a základ pro úspěch v cíli byl položen až v posledních kilometrech,“ komentuje souboj závodníků s tratí Pavel Landa.

První pražský zimní marathon je postaven na již sedmileté tradici. Závod je určený otrlým cyklistům, kteří jsou schopni vyrovnat se s jeho náročností a proměnami. „V tom je to kouzlo. Jednou je to pohoda, pak zase náročný. Ale za ten pocit dojet do cíle to stojí,“ řekl v cíli jeden z pravidelných účastníků, když stíral bláto z obličeje.

Plusem celého podniku je vždy precizní a spolehlivá organizace závodu ze strany pořadatelů. Letošní ročník proto přinesl pouze jedinou změnu „Pro vítěze kategorie mužů, žen a týmů se nám podařilo získat originální „Ledové cyklisty“ ze sklárny pana Pačínka z Lindavy,“ řekl ředitel závodu Landa.