Carneval v Rio de Břevnov 2009:

Zatímco v brazilském Rio de Janeiru  se mohly tanečnice samby prohánět díky vysokým teplotám nahoře bez, účastníci letošního masopustního průvodu ve stylu Rio de Břevnov se museli spokojit s teplotami jen málo nad bodem mrazu.

Průvod tak alespoň rozehřívaly rytmy žhavé samby v podání skupiny Tam Tam Batacuda, která hrála na v čele jedoucím alegorickém voze. Cestou roztančila účastníky průvodu a cestou po Bělohorské vzhůru ke Kaštanu přitahovala další a další. Konec průvodu uzavírala kapela Žižkovanka.


Letos již patnáctý masopustní průvod organizoval Spolek břevnovských živnostníků. Aby se i letos dostálo všem tradicím, udělil nejprve starosta Tomáš Chalupa všem maskám a maškarám masopustní právo. Průvod, který se během cesty od poutní kaple na Dlabačově ke Kaštanu, zdvojnásobil, zakončilo smuteční pochování „basy“. Letos se v alternativní verzi pochovávala flétna, neboť basák i s basou se cestou ztratili v průvodu.


U Kaštanu bylo připraveno také občerstvení: čerstvé jaterničky, svařené vínko, čaj a další dobroty. I díky špatnému počasí, a tím pádem menší účasti, se rozdalo „jen“ 750 jitrnic. „Počet účastníků i masek v průvodu vzhledem k počasí nás příjemně překvapil,“ komentoval to předseda spolku Tomáš Hudera.



polonahé krásky v průvodu chyběly, byly až na plese

Masopustní maškarní bál se konal se stejným tématem jako průvod v hotelu Pyramida. Bohužel ani změna teplotního klimatu o více než 25°C za 25 hodin nepřilákala kromě předtančení skupiny Brasil show a projekce záběrů z karnevalu z Ria žádné odhalené tanečnice.


Obrovský potlesk sklidili Mistři světa v latinskoamerických tancích. Bál zahájil starosta Tomáš Chalupa společně s předsedou Spolku břevnovských živnostníků Tomášem Huderou. Po celý večer panovalo v sále stejné veselí jako na projekčním plátně.


Před desátou hodinou byly všechny masky vyzvány k promenádě na sambadromu. Po ní byly vyhlášeny vítězné masky v deseti navržených kategoriích (např. Skokan karnevalu, Šťabajzna karnevalu, Objev večera, Síň Slávy atd.) Přibližující se půlnocí se začínalo stupňovat napětí v sále. Celý sál čekal na losování tomboly, do které darovali ceny členové spolku. Mezi hlavními cenami byly DVD přehrávač, šicí stroj, pekárna či loutkové divadlo. Jediný smutný okamžik nastal dvě hodiny po půlnoci, kdy masopust 2009 skončil.


Nechyběla břevnovská mafie.


Předseda spolku předal maskám ceny.


Tajemnice úřadu Lenka Pokorná získala za svůj převlek jednu z cen. „V minulém životě tohle musela být moje role,“ podotkla se smíchem pro TV6 na adresu výběru masky.


Brasil show rozproudila účastníkům krev v žilách.