Dráha bude pod zemí

Modernizovaná Buštěhradská dráha povede na území Prahy 6 tunelem pod zemí od hranic Prahy 6 s Prahou 7 až po nádraží Veleslavín. „Jakákoliv fáma, která tvrdí něco jiného, je lež,“ ubezpečil starosta Tomáš Chalupa občany na setkání s radnicí, které se v únoru uskutečnilo ve Střešovicích.

„Od Veleslavína dráha bude částečně obklopena stěnami, které ji budou odhlučňovat,“ doplnila Jaroslava Trnková, koordinátor strategického rozvoje.

Obyvatelé Střešovic se při setkání zajímali o problémy, které je v okolí trápí. Těmi je například parkování před ÚVN, kde je nedostatek míst a řidiči parkují na chodnících i přechodech. Situace by se podle radních měla zlepšit po dokončení přestavby nemocnice. V rámci modernizace by v areálu měly vzniknout podzemní garáže pro 320 aut. Současně s tím se hlavní vchod přesune na protější stranu areálu. „Celá věc je ve stavu připomínkování. Praha 6 s ÚVN vyjednává, například o tom, aby se neposunula tramvajová zastávka,“ řekl starosta Chalupa.

Obyvatelé Střešovic se na setkání dozvěděli, jaké plány má radnice s objektem bývalého areálu OPBH, kde se v současné době nalézají sklady a celé území je velmi nevzhledné. „Na tomto území je plánována bytová výstavba asi pěti bytových domů, jedním z objektů bude nová mateřská škola, která v lokalitě chybí,“ řekl starosta. Záměr je fázi dokončování studií, ještě není ani projekt, ani územní rozhodnutí.

Byty by měly vyrůst i v rozlehlém, zanedbaném území bývalých Strnadových zahrad. Tyto pozemky Praze 6 nepatří. Městská část vyjednává s investorem, aby výměnou za povolení výstavby vybudoval na vlastní náklady centrální náměstí s parkem, které by se stalo přirozeným shromažďovacím místem, které v oblasti Dlouhého lánu a Kladenské chybí.

Překvapení v jídelně ZŠ Norbertov pak vyvolalo vystoupení paní Dvořákové, která za obyvatele Buštěhradské ulice prohlásila, že by si přáli, aby jejich ulice byla zařazena do připravovaných modrých zón placeného stání. V jejich ulici parkují auta ze středních Čech a obyvatelé si tak chtějí zajistit místo před domem. „Názoru paní Dvořákové si velmi vážím,“ řekl starosta.