Lidé chtěli snížit nájem, radnice nabízí pomoc

Emoce do poklidného a hladkého průběhu únorového jednání zastupitelů vnesly až interpelace. Zhruba stovka občanů většinou důchodového věku a převážně nájemců obecních bytů přišla opět protestovat proti zvýšení regulovaného nájmu, ke kterému radnice přistoupila od nového roku v maximální možné míře, kterou jí dovoluje zákon.

Občané se ve více než desítce vystoupení většinou dožadovali vrácení deregulovaného nájmu na úroveň z roku 2008 a zvýšení nájemného označovali za „likvidaci seniorů a mladých rodin s dětmi“. Krom toho si stěžovali na absenci zákona o nájemném bydlení a vyzývali radnici, aby začala stavět malé sociální byty s nízkým nájemným.

Zatímco radnice schválila program, podle kterého radnice adresně přispívá na nájem lidem, kteří na něj po deregulaci nemají, občané na interpelacích se dožadovali plošného snížení nájemného. „Kdyby se nezvyšovaly nájmy, nebyly by potřeba dary,“ zaznívalo v sále. Starosta Chalupa však obhajoval přístup městské části. „Je logické, že přiměřený nájem posuzujeme vlastní peněženkou. Ale je řada lidí, kteří na deregulovaný nájem mají, a nevidím jediný důvod, proč by měli platit méně,“ řekl. Navíc o příspěvek radnice se mohou ucházet i lidé žijící v domech soukromníků, nikoliv jen v obecních. Starosta znovu apeloval na občany s finančními problémy, aby se obraceli na stát s žádostí o příspěvek na bydlení a poté na radnici o příspěvek na nájemné.

K předem avizovanému vystoupení režiséra Jiřího Krejčíka, čestného předsedy Sdružení na ochranu nájemníků, nedošlo, protože režisér se nedostavil. Odstoupení ze SON otevřeným dopisem, čteným při interpelacích, oznámil jeho člen Jan Jakub Hromádko. Důvodem bylo zjištění, že SON dlouhodobě spolupracuje s KSČM.