Ochutnejte Prahu 6

Praha 6 se bude podobně jako další evropská města a regiony prezentovat na doprovodné „kulturně-gastronomické akci“ v rámci summitu evropských měst a regionů. Akce Ochutnejte Evropu se koná v době summitu 5. – 7. března v centru Prahy na Václavském a Staroměstském náměstí a v ulici Na Příkopech.

Jednotlivé regiony se na stáncích budou prezentovat svými typickými kulinářskými specialitami, které je charakterizují.

„Chceme návštěvníkům a obyvatelům města představit Prahu nejen jako historickou a kulturní metropoli, ale také ukázat Pražanům kulturu a různorodost jednotlivých států a regionů Evropské unie,“ vysvětluje princip akce Ochutnejte Evropu Jiří Wolf, mluvčí magistrátu.

Praha 6 nezůstane pozadu a podráždit chuťové pohárky návštěvníků hodlá dobrotami, které se k šestce vztahují. U stánku se bude nabízet „hanspaulské víno“ jako připomenutí vinic, které kdysi lemovaly stráně Hanspaulky, a „ovenecký sýr“, s odkazem na Bubeneč, které se kdysi říkalo Ovenec právě proto, že se zde chovaly ovce. Coby hlavní chod jsou připraveny střešovické taliány, vyráběné ještě podle staré československé státní normy. „Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí, a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší vuřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí,“ vysvětluje řezník Hudera, jehož podnik výrobu taliánů v devadesátých letech obnovil. K masu návštěvníci zakousnou propečený rohlík z Ořechovky, který je vyhlášený svou chutí po celé šestce, a zapijí ho klášterním pivem. Sladkou tečku budou představovat petřínské buchty se speciální voňavou náplní.

Dobroty u stánku budou lidem servírovat letuška a mnich. „U stánků s ochutnávkami mají obsluhovat krojovaní zástupci regionu. Jenže Praha 6 samozřejmě nemá žádné kroje, zato máme dva mezinárodně uznávané symboly – letiště a klášter. Proto nás zastoupí mnich a stevardka,“ vysvětluje tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. Praha 6 tak bude směle konkurovat například belgickým pralinkám, holandským sýrům nebo bavorským klobáskám.