Filmovou zahradu letos inspirovaly horory

Den otevřených dveří na Stanici techniků DDM hl. m. Prahy přilákal v březnu spoustu zvědavých rodičů s dětmi.

Letošní novinkou byla ale především přehlídka dětských amatérských filmů Dětská filmová zahrada, jejíž 7. ročník se konal právě u techniků. Vedle Mladé kamery Uničov nebo Junior Filmu ve Dvoře Králové nad Labem patří mezi další setkání, která lákají začínající a neprofesionální filmaře. „Dětská filmová zahrada byla v několika minulých ročnících součástí přehlídky amatérských filmů PAF. Letos jsme se osamostatnili a Stanice techniků nám nabízí dobré podmínky, tak doufáme, že v příštích letech bude účast ještě vyšší,“ řekl Petr Lášek, jeden ze členů poroty a organizátor přehlídky.

Mezi diváky seděli sami tvůrci i zvědaví návštěvníci Dne otevřených dveří. Některé filmy nezapřely inspiraci americkou kinematografií, mezi nejoblíbenější žánry patřil jednoznačně horor. Tajemný dvojnický příběh „Dvojí“ Lukáše Pokorného z Kladna si získal srdce publika a odnesl si cenu diváků. Porota vsadila na výchovnější filmy a ocenila třeba snímek „Patricie“ Davida Staňka a Terezy Staňkové (kategorie do 12 let), varující před závislostí na drogách, nebo historicky laděnou poetickou legendu o založení kláštera „Kam doletíš“ Vortep teamu z Brna (kategorie do 18 let).

Ve třetí kategorii, pro filmaře do patnácti let, vyhrál krátký, ale velmi povedený animovaný snímek „Narozeniny“ Radoslava Horáka. Pro úspěch u nejmenších diváků se po vyhlášení výsledků promítal ještě jednou.

Zajímavý námět a scénář přinesl ocenění také filmu Lucie Jurčové „Pravidla veřejných záchodků dle etikety“, který zaujal hlavně nápadem a vypointovanými scénami.

„Amatérské přehlídky mají své kouzlo, nahlédli jsme přímo do kuchyně filmové tvorby, viděli nervozitu, radost i zklamání,?g říkají organizátoři ze Stanice techniků, která už dávno nenabízí jen technické kroužky, ale třeba i kurzy stepu nebo volný klub.