Halda hlíny z Vypichu prý začíná pozvolna ubývat

Obrovská hromada hlíny leží několik měsíců na černo na pozemcích hlavního města u Vypichu. Praha 6 dostala již několikátý slib: hlína zmizí do konce dubna.

Firmě 4K Invest, která ji sem naváží, už na konci roku vypršela smlouva o pronájmu. Přesto hromady zůstávaly na místě a stále se zvětšovaly. Ředitel firmy Václav Sedmidubský jen posouval slib, kdy hlínu odveze. Nejprve za nejzazší termín označil konec února, potom slíbil konec března. Zpoždění vysvětloval tak, že prvně to nešlo kvůli zimním mrazům, pak pro jarní tání. Nyní je ve hře další termín, a to konec dubna. „Podle našich informací již firma odvoz zahájila,“ uvedl vedoucí odboru výstavby Prahy 6 Petr Malotin, který stav na Vypichu sleduje.

Stavební odbor hlínu považuje za černou skládku. Firmu si proto pracovníci úřadu pozvali k řízení o přestupku a hrozí jí pokuta. Z pohledu stavebního zákona není pozemek využíván v souladu s územním plánem.

Firma byla pokutována i za znečištění komunikací, které jsou plné bláta. Před zahájením odvozu proto buduje na výjezdu z pozemku vanu na mytí aut.

Pozemek měla firma 4 K Invest pronajatý od odboru městského investora, který jej poskytl jako dočasné úložiště zeminy. Ředitel OMI Jiří Toman ale přiznává, že nyní toho moc dělat nemohou. „Buď to odvezou, nebo je zažalujeme,“ řekl.

Nechtěná hromada také komplikuje situaci společnosti Metrostav, která je dodavatelem stavby komerčního centra na Vypichu. Společnost Kaufland, která centrum buduje, se Praze 6 zavázala v okolí komplexu postavit park s dětským hřištěm a krátký ovál pro kolečkové brusle. „Na jaře potřebujeme začít dělat úpravy okolí. Chceme na práci dost času,“ řekl mluvčí firmy Metrostav František Polák s tím, že i jim firma 4 K Invest slíbila, že navezený materiál včas odklidí. Dokud však hlína na Vypichu zůstane, o úpravách nemůže být řeč.