Opera z vězení zazní na Ořechovce

náhled souboruVýjimečné představení s výjimečným osudem v podání dětských herců Dismanova rozhlasového dětského souboru bude v dubnu hostit Ořechovka.

Jde o dětskou operu „Vrať nám ptáku Hastrmana“, která vznikla v pohnuté době komunistických perzekucí. Díky nastudování Dismančaty spolu s orchestrem Archioni plus pod režijním vedením Zdeny Fleglové spatřila světlo světa teprve vloni před Vánoci.

Autorem opery je Edvard Schiffauer, z jehož nápadu se opera zrodila. Libreto napsal Ivan Binar. „Musíme napsat operu pro děti. Je jich na světě pohříchu málo... Vězeli jsme ve věznici v Plzni na Borech, sovětská vojska se v Československu zabydlela, zdálo se, že na věčné časy, psal se rok 1972,“ vzpomíná Binar. „Zavřeli nás za divadlo. Za to, že jsme se veřejně pošklebovali okupantům.,“ vypráví. Byl zatčen a odsouzen za pobuřování, kterého se měl dopustit při představení muzikálu Syn pluku. Stejně tak jeho kolega Schiffauer z ostravského studentského divadla Pod Okapem byl odsouzen na devět měsíců nepodmíněně. Důvod? Napsal hudbu k muzikálu Syn pluku, hraném ostravským souborem Waterloo na jaře 1969. Ivan Binar byl vězněn až do roku 1973, po svém návratu z vězení nesměl psát, ani vydávat knížky, mohl vykonávat jen manuální profese, v emigraci se stal redaktorem rádia Svobodná Evropa.

Přesto, že se oba přátelé ve věznici téměř nepotkali, společný nápad jim dodával sílu. „Ačkoli jsme nevěřili, že naše dílko budou někdy někde hrát, náš pobyt za mřížemi dostal najednou smysl,“ říká Binar. Verše psal na kousky papírků, které při náhodném setkání strkal Schiffauerovi do kapsy. Ten k tomu komponoval hudbu. Bez klavíru. Libreto dostal Binar z věznice formou dopisu svému šestiletému synkovi, partituru pronesl ven „jeden sympatický vrah“. „Hastrman se ocitl na svobodě, ale ve státě ohrazeném elektrickými dráty a okupovaném cizí mocností neměl šanci ani pípnout, natož zazpívat. Spočíval v šuplíku déle než třicet let a čekal na svůj okamžik…“ Život mu vdechl Dismanův soubor. Jako host v roli Hastrmana vystupuje Petr Matuszek, vyhledávaný interpret písňové literatury. O hudební nastudování se postaral orchestr Archioni plus, který vede dirigent Michal Macourek.

Vrať nám ptáku Hastrmana hraje kino Ořechovka 19. 4. v 15.30 hod.