Pod Stromovkou se znovu začíná razit tunel

V březnu byla obnovena ražba tunelu Blanka v oblasti pod Stromovkou. Práce v tunelu byly zastaveny poté, co se zde v říjnu při ražbě již podruhé propadla půda. Opětovné zahájení oznámil primátor Pavel Bém na tiskové konferenci při návštěvě bývalého starosty Berlína Eberharda Diepgena.

Starosta Diepgen si prohlédl část rozestavěného komplexu ve společnosti primátora i novinářů. Těm se také svěřil se svými zkušenostmi s podobnou stavbou v Berlíně, kde bylo před léty nutné dopravně propojit západní a východní část města. „Pražané ocení tuto stavbu hlavně až po jejím dokončení. Nyní je jasné, že je mnoho lidí znepokojeno a protestuje proti různým výlukám a omezením. Podobné zkušenosti máme z Berlína, kde po dokončení staveb lidé jejich důležitost kladně ocenili a na potíže při stavbě zapomněli,“ řekl starosta německé metropole. Ten je také zastáncem ražených tunelů. „Je to efektivnější, lepší a v konečném efektu také levnější způsob,“ doplnil.

Primátor Pavel Bém uvedl několik termínů, které by měly postupně směřovat ke zklidnění a dokončení stavby. Již na podzim bude obnoven provoz tramvají na Letné. „Stavební práce v celém tunelovém komplexu Blanka by měly skončit v prvním čtvrtletí roku 2011 a po dodání nezbytné technologie, včetně zabezpečovacích mechanismů, očekáváme definitivní zprovoznění na konci roku 2011 či začátkem roku 2012,“ nastínil harmonogram primátor.

Je Stromovka bezpečná?
Od doby propadu panují mezi lidmi obavy, zda se nemůže podobný incident opakovat. Pracovníci Metrostavu budou po opětovném zahájení ražby dodržovat ještě více bezpečnostních opatření, která by měla zamezit nebezpečí dalšího propadu.„Další práce jsme povolili s tím, že stavební společnost přepracovala provozní dokumentaci a eliminovala tak nebezpečí dalšího propadu,“ upřesnil pro Pražský deník Dušan Havel z Báňské správy. Společnost Metrostav tak bude muset například zpevnit nadloží raženého úseku tunelu a zajistit osobu, která bude hlídat místa v okolí ražby.

Primátor Bém a radní Steiner ukázali stavbu Blanky berlínskému exstarostovi.