Rekonstrukce trati na Bílou Horu přinese řadu pozitiv

Ještě více než měsíc se obyvatelé Malého Břevnova a Bílé Hory nedostanou domů tramvají. Rekonstrukce kilometrového úseku tramvajové trati mezi Vypichem a Bílou Horou, kterou v březnu zahájil pražský dopravní podnik, potrvá do 8. května. Výsledkem bude řada pozitivních změn, kterých se lidé dočkají zejména v úseku z Vypichu po Falckou ulici.

Skutečným impulzem k realizaci stavby byly aktivity Prahy 6, která se rozhodla zásadním způsobem zlepšit bezpečnost provozu na Bělohorské ulici," říká Jan Šurovský z Dopravního podniku hl. m. Prahy.

To potvrzuje i radní pro dopravu Jan Záruba. „Podobně jako v minulých letech u zastávek na Evropské nebo Bělohorské jsme požadovali úpravy refýží, které tak budou bezpečné. Na úpravách se Praha 6 bude podílet dvaceti procenty nákladů.“ Zastávky Malý Břevnov a nově připravovaná zastávka u komerčního centra Vypich budou rozšířené, dostanou zábradlí a ve směru do centra i přístřešky.

Podle Šurovského by však rekonstrukce zastávek bez úpravy trati byla „Potěmkinovou vesnicí“. „Ačkoliv tento úsek je téměř přímý a dalo by se na něm jezdit rychle, tak v praxi to možné nebylo. Jízda po panelech byla neklidná a hlučná. Nedopínaná, vysoko zavěšená trolej byly dalším důvodem k výměně,“ jmenuje důvody k rekonstrukci zastaralé trati Šurovský. Panely se na trať již nevrátí, nahradí je štěrk a v příštím roce bude pás mezi kolejemi zatravněn.

Zastávka se posune

Do výsledku oprav se promítly i další úpravy podle záměrů Prahy 6. „Dojde k posunu zastávky Malý Břevnov ve směru do centra zhruba o 200 metrů zpět k Bílé Hoře. Na úrovni Bolívarovy ulice bude nová křižovatka, která umožní lidem odbočit do ulice i ze směru od Vypichu,“ vysvětlil radní Jan Záruba a dodal, že po vydání příslušných povolení budou v křižovatce umístěny semafory. Dosud mohla auta do Bolívarovy zajíždět pouze ze směru od Bílé Hory. „Přemístění zastávky je nutný kompromis. Řada lidí tuto změnu ponese s nelibostí, pro jiné bude naopak přínosná,“ domnívá se radní. Posunutí zastávky zpět bylo nutné. „Současný tvar vyústění Bolívarovy ulice do Bělohorské je pro odbočení do centra již nyní nepříznivý. Rozšíření ostrůvku by možnost odbočení ještě více omezilo,“ vysvětluje důvod posunu Dana Charvátová, vedoucí odboru dopravy Prahy 6. „Dalším důvodem posunu je minimalizace vyvolaných investic v podobě přeložek inženýrských sítí.“ Radnice navíc do budoucna počítá s rozšířením Bolívarovy ulice. „Z důvodu probíhající zástavby zde předpokládáme zvýšení dopravní zátěže,“ dodala Charvátová.

K dalším bezpečnostním opatřením lze přičíst rekonstrukci křižovatky na úrovni Falcké ulice v blízkosti základní školy. „Přechod bude bezbariérový a dostane nové semafory,“ sdělil radní Záruba.

Bělohorskou podchodem

Pomyslnou náplastí na nepříjemnosti s posunem zastávky bude nová zastávka na úrovni komerčního centra Vypich, které vyrůstá po jižní straně Bělohorské. S obchody bude propojena podchodem. „Zastávku s podchodem realizuje dodavatel stavby komerčního centra. Po složitých jednáních se podařilo najít časovou shodu,“ sdělil Šurovský s tím, že nová zastávka by měla být v provozu krátce po obnovení provozu na Bílou Horu.

Kromě místních ji budou využívat také návštěvníci obory Hvězda, kteří nebudou muset přes rušnou křižovatku Vypich. Na příští rok připravuje Dopravní podnik Praha také rekonstrukci úseku okolo zastávky Vypich: „Plánujeme výrazné zlepšení přestupního uzlu mezi tramvajemi a autobusy,“ sdělil Jan Šurovský.