Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

V ulicích Prahy 6 se s násilím lidé nijak často nesetkávají. Nedávno však došlo k brutálnímu útoku na starší ženu, kterou přepadl a zabil zloděj. Jde o výjimečný případ? Myslíte, že zlepšení by přineslo chystané rozšíření počtu služeben strážníků? Jak moc velké komplikace Praze 6 přinese uzavírka železnice z Dejvic do centra Prahy kvůli výstavbě tunelu Blanka?

V ulicích Prahy 6 se s násilím lidé nijak často nesetkávají. Nedávno však došlo k brutálnímu útoku na starší ženu, kterou přepadl a zabil zloděj. Jde o výjimečný případ?

Jsem na úřadě již deset let, ale něco takového se tu ještě nikdy nestalo. V Praze 6 se stanou maximálně dvě vraždy ročně. A to musí být velmi špatný rok. V některých letech tu dokonce nebyla ani jedna. Vzpomínám si v této souvislosti už jen na přepadení, když vrah zastřelil hlídače v bance. Vokovice, kde k té tragické události došlo, jsou rezidenční čtvrť, kde je nejtypičtější kriminalitou vykrádání bytů a či sklepů. Zároveň je ale náš obvod místem s nejvyšší objasněností trestných činů v metropoli. Dokonce nejen podle policejních statistik patří šestá městská část k těm s nejnižší kriminalitou. Vychází to i dlouhodobého průzkumu pocitu bezpečí Pražanů v průběhu sedmi let a Praha 6 vyšla mezi veřejností jako nejpreferovanější a nejbezpečnější pražská část.

Myslíte, že zlepšení by přineslo chystané rozšíření počtu služeben strážníků?

Diskutuje se, že by mohli mít městští policisté k současným šesti okrskovým služebnám dvě nové stanice navíc. Zatím je to ale na úplném počátku. Že při pochůzkách dohlížejí okrskáři na to, aby byli místní obyvatelé v bezpečí, se rozumí samo sebou. Nyní mají s přicházejícím jarem ještě jeden důležitý úkol. Kontrolovat a případně zbavit dětská hřiště a pískoviště po zimě jehel po narkomanech.

Jak moc velké komplikace Praze 6 přinese uzavírka železnice z Dejvic do centra Prahy kvůli výstavbě tunelu Blanka?

Vlaky do centra Prahy nepojedou podle našich informací od 20. dubna do 19. června. Je pravda, že mnoha lidem se kvůli této uzavírce cesta do zaměstnání o něco prodlouží kvůli přestupování z vlaku na metro nebo tramvaj. Převážně půjde o občany dojíždějící do Prahy ze Středních Čech. Výluka je však nezbytná a je nepochybně vhodnější realizovat jí co nejdříve a nečekat na letní měsíce. Aby se lidem přestup ulehčil, připravuje se zřízení dočasné vlakové zastávky Gymnazijní. Ta bude vzdálena zhruba tři minuty chůze od stanice metra Dejvická, takže lidé nebudou muset cestovat náhradní dopravou.