Z Dejvic nepojedou vlaky 2 měsíce

Od konce dubna do konce června nepojedou vlaky z Kladna přes Dejvice. Končit budou v provizorní zastávce v Gymnazijní ulici poblíž železničního mostu.

Důvodem jsou práce Metrostavu na městském okruhu, které pokračují ve vestibulu metra na Hradčanské a především výstavbou provizorního mostu přes Svatovítskou ulici. Tam bude svedena doprava ve chvíli, kdy se bude pracovat na demolici starého a stavbě nového, širšího mostu. Při výluce bude hlouben podchod pod kolejemi pro nový výstup z metra Hradčanská na ulici Dejvickou a Bubenečskou. S umístěním dočasné zastávky v Dejvicích souhlasila Praha 6. „Naší snahou bylo, aby lidé mohli využít přestup na metro a tramvaj a po dobu výluky se nejezdilo individuální dopravou,“ uvedla koordinátorka strategického rozvoje Prahy 6 Jaroslava Trnková.

Během výluky nepojedou vlaky mezi nádražím Praha – Bubny a Praha – Dejvice. Termín zahájení výluky je neoficiálně 19. dubna. Dosud jej ale nepotvrdil ani mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla, ani mluvčí Metrostavu František Polák. SŽDC výluku musí zařadit do svých plánů, Metrostav potřebuje znát harmonogram prací. Podle mluvčího Hally se výluka stala politickou tahanicí mezi pražským primátorem Bémem a středočeským hejtmanem Rathem, který chce výluku odsunout až na letní měsíce, kdy jezdí vlakem méně cestujících.