Květiny pravdy odkrývají historii českého folku

Popmuseum připravilo svou první letošní výstavu. V muzejních prostorách v přízemí KC Kaštan návštěvníkům připomíná stěžejní desetiletí českého folku. Expozice s názvem „Omamné květiny pravdy (český folk 1969-79)“ až do konce letošního září nabídne zájemcům informace o nejvýznamnějším období české folkové hudby.

Český (a slovenský) folk se objevil už v několika výstavách Popmusea, např. v projektu Karel Kryl 1944 – 1994 – 2004 nebo v expozici o velkých českých hudebních festivalech do roku 1989. Tentokrát se ale poprvé věnuje žánru samostatně, a navíc jedné z nejsilnějších etap jeho historie.
Kořeny českého folku spadají do svobodomyslných šedesátých let, nicméně léta tvrdé československé normalizace let sedmdesátých znamenala prubířský kámen a nasměrovala folk do nových společenských funkcí a souvislostí. V současné době jsme svědky nového zájmu o český folk, který se stává i předmětem seriózního vědeckého bádání. Objevilo se několik nových publikací, např. kniha Přemysla Houdy o sdružení Šafrán, středobodu českého folku 70. let. Kromě fenoménu Šafránu výstava připomene i další písničkáře, kteří zmizeli na počátku sedmdesátých let a dnes patří k úspěšně zapomenutým, první folkové interprety na festivalu Porta, i písničkáře z „veselého ghetta“ českého undergroundu.

Vernisáž výstavy pojmenované podle jedné ze skladeb písničkáře Vladimíra Merty doprovodil koncert další významné postavy tuzemského folku Vlastimila Třešňáka.