Labyrint světla rozsvítí katakomby bývalé čistírny vod 12. května – 14. července

Netradiční prostory Ekotechnického muzea v Bubenči zaplní od 12. května interaktivní výstava „Labyrint světla“. Tato obří světelná imaginativní laboratoř hravou formou rozvíjí fantazii návštěvníků v působivých katakombách někdejší čističky až do 14. července.

Výstava navazuje na dnes už legendární expozici Orbis Pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie, kterou na pouti Evropou i Severní Amerikou od roku 2006 až dosud vidělo takřka půl milionu lidí. Autorem koncepce je český výtvarník Petr Nikl a podílí se na ní dalších dvacet domácích a zahraničních umělců.

Výstava sestává z výtvarných instalací a objektů, založených na principu vnímání světa a jeho znovuobjevování prostřednictvím hry a fantazie. „Cílem je, aby se lidi zbavili předsudku, že umění je jakýmsi nesmyslným apendixem, který si vytváří výlučná sekta umělců sama pro sebe,“ upřesňuje Petr Nikl. Návštěvníci se dočkají vizuálně zvukového bludiště, zasazeného do útrob muzea. Nástrojové objekty a instalace se zde setkají ve vzájemném organismu s přístroji, prostory a podzemními chodbami bývalé čistírny.

Jedinečný je na těchto výstavách netradiční přístup k prezentaci umění. Při prohlídce nebudou návštěvníky odrazovat obvyklé cedulky Pozor, nedotýkejte se. Právě naopak.  Návštěvník by měl zažít vzrušující pocit spolutvůrce, který rozhýbe, rozezvučí, oživí vystavené nástroje a objekty, spustí, ba i sám vytvoří spontánní projekce. „Návštěvníci se prostřednictvím vlastní fantazie stávají tím nejdůležitějším prvkem, nástrojem i obsahem projektu,“ vysvětluje Nikl.

Výstava se uskuteční pod záštitou primátora hl.m. Prahy a starosty městské části Praha 6.
 Více na www.orbis-pictus.com a www.ekotechnickemuseum.cz