Metro na letiště by se mohlo začít stavět ještě letos

Prodloužení trasy A metra z Dejvic se zřejmě začne stavět ještě letos. Pražský dopravní podnik odstartoval miliardový tendr na prodloužení trasy metra A z Dejvic do Motola. 

Zhruba šestikilometrový úsek I. etapy by se měl začít stavět v prosinci. Do roku 2014 by měly začít fungovat stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol.
 První etapa stavby, která skončí v Motole, již má územní rozhodnutí a Dopravní podnik hl. m. Prahy chce brzy zažádat o stavební povolení. Že metro začne vznikat již letos, vyplývá ze zprávy, kterou předložil magistrátnímu dopravnímu výboru David Dohnal z Dopravního podniku. Dokumentace pro stavební povolení by měla být projednána do konce května.

Prodloužení trasy metra A v délce 12,9 km je rozděleno do tří etap. První povede zhruba šest kilometrů ze stávající konečné Dejvické přes stanice Červený Vrch, Veleslavín a Petřiny do Motola. Druhá etapa dlouhá 4,3 km napojí stanice Bílá Hora, Dědina a Dlouhá míle. Poslední a nejkratší úsek bude zahrnovat stanice Staré Letiště a Letiště Ruzyně. Celkové náklady na stavbu prodloužení „áčka“ odhaduje Dopravní podnik na 21,6 miliardy korun. Peníze by měly jít zčásti z operačního programu Doprava, a zbytek, zhruba 14 miliard, bude muset uhradit Praha z vlastního rozpočtu.

Metro má pak přispět k výraznému snížení počtu autobusové dopravy v oblasti Prahy 6, jakož i zlepšit dopravní obsluhu motolských nemocničních areálů.