Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Nestává se každý den, aby vznikla nová fakulta. Přesto v rámci ČVUT nedávno nová fakulta vznikla. Má to pro Prahu 6 nějaký význam? Již řadu měsíců pracuje radnice v náhradních prostorách, a to kvůli generální rekonstrukci budovy úřadu. Kdy se vrátíte do původních prostor v Bubenči? Blíží se volby do Evropského parlamentu. V těch minulých měla Praha 6 jednu z nejvyšších volebních účastí ve městě. Bude tomu tak podle Vás i letos?

Nestává se každý den, aby vznikla nová fakulta. Přesto v rámci ČVUT nedávno nová fakulta vznikla. Má to pro Prahu 6 nějaký význam?
Stoprocentně. Nikdo nepochybuje, že má-li naše země uspět v ostré konkurenci, pak musí vsadit na vzdělání. To platí dvojnásob pro Prahu 6, chce-li si udržet svůj dosavadní primát místa s nejvyšším podílem vysokoškolsky vzdělaných lidí. Platí ale též, že tak jako ne každý titul zaručuje moudrost, tak vznik školy ještě neznamená vzdělanost. Má-li být ku prospěchu, pak nesmí hrát jen roli kvantitativní, ale hlavně být zárukou kvality, a tím i vysokých požadavků. Tedy, možná k nelibosti studentů, bych si přál, aby nová fakulta informačních technologií nebyla lehká škola.

Již řadu měsíců pracuje radnice v náhradních prostorách, a to kvůli generální rekonstrukci budovy úřadu. Kdy se vrátíte do původních prostor v Bubenči?
 Kdyby to šlo, s radostí bych řekl zítra. Nicméně ještě pár měsíců to potrvá. Potěšitelné ale je, že máme za sebou dvě třetiny a zatím vše běží podle plánu. A to jak technického, časového, tak i finančního. Tedy nechci předjímat, protože u každé stavby je finále vždy to nejhorší, ale pevně věřím, že podzimní měsíce již budou ve znamení oživování nové, k občanům výrazně vstřícnější budovy. Do té doby to všichni musíme vydržet a já bych chtěl využít této příležitosti a poděkovat jak všem zaměstnancům úřadu, tak zejména občanům, že stávající, provizorní a rozhodně méně příjemný i pohodlný režim přijali s pochopením a podporou. To samé platí i pro ty občany Bubenče, které probíhající rekonstrukce obtěžuje.

Blíží se volby do Evropského parlamentu. V těch minulých měla Praha 6 jednu z nejvyšších volebních účastí ve městě. Bude tomu tak podle Vás i letos?
To těžko mohu odhadnout. V každém případě bych ale rád vyzval všechny občany, aby volby nebrali na lehkou váhu a pár minut svého volna věnovali pečlivému výběru kandidátů a samotné volbě. A aby rozhodli správně, svobodně a podle svého přesvědčení. Ne podle toho, co jim kdo v uvozovkách nakuká. Říkáme o sobě, že jsme sebevědomý národ uprostřed Evropy, tak to v pátek 5. a v sobotu 6. června potvrďme.