Uliční názvy vysvětlí dodatkové cedulky

Pojmenování ulic v Praze letos slaví 222. výročí. Svůj vlastní název má v metropoli přes sedm tisíc veřejných prostranství. Praha 6 chystá ulicím, i jejich obyvatelům k výročí dárek - dodatkové informační tabule.

Ty by se u názvů ulic s vysvětlujícím textem na domech a nárožích Prahy 6 mohly objevit do letošního léta. Starosta Tomáš Chalupa se nyní chystá oslovit majitele domů, zda by s umístěním dodatkových tabulí souhlasili.

Nápadem na umístění dodatkových tabulí, které připomenou například historický kontext pojmenování, se radnice nechala inspirovat v zahraničí. V Praze 6 je řada ulic, které připomínají pro Čechy významné osobnosti, ale mnoho lidí o nich nic neví. Nebo jsou ulice, o kterých se lidé domnívají, že jsou pojmenovány po slavnějším jmenovci. „Typickým příkladem je Kafkova ulice. Nejmenuje se po spisovateli Franzi Kafkovi, ale po Bohumilovi Kafkovi, českém sochaři,“ uvádí Olga Králová, vedoucí odboru vnitřních věcí radnice, která projekt připravuje. Plojharova ulice na Petřinách se nejmenuje po politikovi, nechvalně známém knězi kolaborujícím s KSČ, ale po hrdinovi románu Julia Zeyera Janu Mariu Plojharovi. Mimochodem, Zeyerova ulice se nachází v těsné blízkosti. „Tuto osvětu by měly přinést nové cedule. V první vlně máme vytipováno přes 165 ulic, na které se lidé nejvíce ptají nebo jsou jejich názvy nějak zavádějící. Nejvíce jich je v oblasti Břevnova či Bílé hory,“ říká Králová. Popisky vytváří historička a kronikářka Prahy 6 Andrea Holasová, která informace ověřuje v archivech. „Nebylo vždycky úplně jednoduché identifikovat tu kterou historickou osobnost, protože třeba takových Janoušků nebo Čermáků je v českých dějinách mnoho,“ říká Holasová.

První etapa umístění tabulí včetně instalace by měla městskou část přijít na přibližně 400 tisíc. Cedule budou modré, na rozdíl těch s názvem ulice, a umístěny budou na nejfrekventovanějších křižovatkách nebo na začátku a konci ulice. „Pokud majitel domu na vytipovaném místě nebude souhlasit, obrátíme se na dalšího,“ říká Králová.

Na posledním setkání radních s občany si lidé ve Střešovicích také stěžovali na chybějící tabule s označením názvu ulice. Náprava ovšem není v kompetenci Prahy 6, ale magistrátu. Lidé se se stížností musejí obracet na Živnostenský a občanskosprávní odbor magistrátu hl.města, oddělení územní orientace, referentku Renatu Leitlovou. Je však potřeba uvést konkrétní dům a nároží, kde označení ulice chybí.
 
Volavkova
Antonín Volavka (10. 8. 1907 – 15. 10. 1955) funkcionář KSČ, redaktor Rudého práva, poslanec Národního shromáždění r. 1948, zabýval se problematikou zemědělství a venkova
 
José Martího
José Julián Martí Pérez (28. 1. 1853 – 19 . 5. 1895) kubánský národní básník, novinář, filosof a politik, bojovník proti španělské nadvládě za nezávislost Kuby
 
Ciolkovského
Konstantin Eduardovič Ciolkovskij (5. 9. 1857 – 19. 9. 1935) matematik a letecký konstruktér, průkopník teorie raketových letů