V galerii natáčejí „dva v Africe“

Jednou měsíčně se v galerii Anderle v Pélleově vile scházejí dva vtipní a inteligentní muži – Jiří Suchý a Jiří Anderle. A pokaždé vezmou do party ještě třetího. Výsledkem je hodina a půl humorného povídání a písniček. 

Každý měsíc se v sále přízemí galerie natáčí rozhlasový pořad Dva v Africe. Jiří Suchý a Jiří Anderle zpovídají svého hosta. V letošním roce to byl například Eduard Hrubeš, Bolek Polívka, Vladimír Franc a naposledy Josef Náhlovský, který s oběma pány vzpomínal na svoje první lásky a seznamování s děvčaty. Dohlížely na ně africké sochy z Anderleho sbírky. Kulisu rozhlasovým pořadům dělají také diváci, kteří si s předstihem poslechnou to, co se pak vysílá v rádiu. I s vtipnými momenty, které se do rádia nepustí. Třeba, když Jiří Suchý zapomene text písničky, kterou dlouho nezpíval a má ji ve scénáři. Třetí pokus pak odmění velkým potleskem.

Natáčení jsou zdarma přístupná veřejnosti. Konají se jednou za měsíc od 16 hodin, ale termín není předem známý. „Zájemci o účast na natáčení si musí v předstihu volat do pokladny galerie na číslo 224 326 189, kde jim sdělíme datum příštího natáčení,“ říká Magda Urbanová z galerie. „Nutné je přijít na natáčení včas, nejpozději 15 minut předem,“ dodává. Předtočený pořad pak vysílá stanice Praha - Český rozhlas 2 vždy 1. neděli v měsíci od 11.05 hodin.

Až do poloviny června se mohou návštěvníci galerie Anderle setkat s Jiřím Suchým také prostřednictvím jeho kreseb, které jsou vystaveny v kabinetu grafiky. Na obrázcích jsou například návrhy kostýmů pro semaforská představení. Sám autor říká, že se do kabinetu vešel jen zlomek, padesátina obrazů, které kdy nakreslil. Výběr obrázků pro výstavu byl víceméně náhodný, jsou k vidění kresby novější, i staršího data. Výstava trvá do 14. 6.