Výstava ČVUT nabízí komplexní pohled na dopravu v Praze

Jaká je vize dopravy v Praze podle dopravní fakulty ČVUT? To ukazuje unikátní výstava, kterou až do 14. června můžete zhlédnout v Sále architektů na Staroměstské radnici.

Výstava vypráví příběh dopravy, od idylického rozvoje veřejné dopravy přes současnost, až po vize, které doprava v Praze před sebou má. „Chceme přiblížit dopravu v Praze a její budoucnost obyvatelům hlavního města Prahy,“ uvedl Ing. Zdeněk Říha, kurátor výstavy.

Úvod výstavy je věnován historii dopravy v Praze od jejích prvopočátků. Dále si všímá klíčových okamžiků vývoje dopravy – příjezdu prvního vlaku na Masarykovo nádraží v roce 1945, vzniku omnibusové, posléze tramvajové dopravy. Současnost výstava pojímá originálně, a to prostřednictvím leteckých fotografií významných dopravních staveb. Z ptačí perspektivy si lze prohlédnout hlavní železniční nádraží, Barrandovský most, pražské mosty, magistrálu obepínající Národní muzeum a mnoho dalších staveb.

„Klíčová je pro nás na této výstavě budoucnost. Budoucnost, kterou nemůžeme nevidět nebo plánovat bez znalosti minulosti,“ doplňuje Říha. „Chceme na této výstavě představit nová nádraží, novou dopravní infrastrukturu, linky metra, tunely pro individuální dopravu, nové železniční tratě nebo spojení Prahy s letištěm. Jako dopravní prostředky budoucnosti chceme ukázat především ty, které jsou citlivé k životnímu prostředí a zároveň nesnižují komfort cestování,“ zdůvodňuje Říha. Výstava nabízí daleko víc. Mimo jiné i doprovodné přednášky na jednotlivá témata. Více informací o výstavě na www.vizeprodopravuvpraze.cz