Děti na Ladronce: na bruslích jen s helmou

náhled souboruNa Ladronku mohou děti do 15 let na kolečkových bruslích  jedině shelmou. Tak nařizuje nový provozní řád areálu. Povinnost nosit helmu pro děti platí od května.

Nové pravidlo zavedla radnice Prahy 6, která je správcem parku. „Provoz na in-line dráze je čím dál větší. Jde nám o bezpečnost dětí, které mohou snadno přijít kúrazu,“ říká radní pro životní prostředí Jan Záruba, proč radnice takto rozhodla. „Samozřejmě doporučujeme helmu z bezpečnostních důvodů všem, na místě je možno si ji i půjčit. Vycházíme ze zahraničních zkušeností, kde se tak snížila úrazovost dětí a mládeže,“ dodává starosta Tomáš Chalupa.
 
Co říkají na nové nařízení rodiče? „Jsem pro. Můj třináctiletý syn si helmu brát nechce, když to po něm chceme my. Takhle není o čem diskutovat, je to povinné. Buď si vezme helmu, nebo nebude jezdit,“ říká Lenka Mohorková. Svoji mladší dceru na Ladronku bez helmy nepouštěla ani před nařízením radnice. Souhlasí i paní Brabcová: „Někteří bruslaři jezdí opravdu velmi rychle a na Ladronce bývá hodně plno. Helma děti vpřípadě kolize určitě ochrání.“ Jsou tací, kteří si stěžují, že na přilbu nemají peníze. „Pokud mají na brusle, na helmu se najdou peníze také. Měli by si uvědomit, že zdraví je důležitější,“ neuznává argument starosta.

Na dodržování řádu budou dohlížet hlídky městské policie na kolech. „V květnu a včervnu budou spíše informovat návštěvníky o nových pravidlech a apelovat na rodiče, aby chránili zdraví svých dětí,“ říká zástupce ředitele městské policie Zdeněk Kovanda. „Pak už přistoupí ksankcím. Strážníci mohou děti bez helmy vykázat z parku,“ říká radní Záruba. Snegativní reakcí se strážníci zatím nesetkali. „Rodiče většinou jdou a půjčí dětem helmu způjčovny,“ informoval Kovanda.

Pro větší bezpečnost při pohybu na bruslích radnice již dříve zakázala na bruslařské dráze tzv. jízdu vzávěsu (několik bruslařů za sebou). Tímto způsobem zde trénovali závodníci.

Na rovinatém úseku parku je také zakázáno volné pobíhání psů, aby se nepletli pod nohy bruslařům. Zóna pro volné pobíhání psů je nově stanovena vjižní části areálu od usedlosti směrem kPraze 5.