Happening na podporu galerie přilákal veřejnost

náhled souboruOriginálním způsobem se rozhodli členové správní rady Galerie Anderle podpořit činnost galerie, která prezentuje obrazy grafika Jiřího Anderleho, jeho jedinečnou sbírku afrického umění a nabízí prezentační prostory mladým umělcům.  Akci „Galerie sobě“, která přilákala veřejnost na zahradní slavnost, podpořila i řada známých umělců.

„Vdobě ekonomické krize je těžké najít sponzory. Proto jsme se rozhodli, že zkusíme udělat něco sami a nebudeme čekat snataženou rukou,“ řekl starosta Tomáš Chalupa, jeden ze členů správní rady galerie. Po celou dobu stál za grilem a opékal klobásy, které prodával za symbolickou cenu, řada dobrovolníků však byla ochotná utratit mnohem více. Stejně tak za utopence pana primátora Béma, bublaninu paní Chalupové nebo párky vtěstíčku od paní Andrlové. Během happeningu si lidé mohli zakoupit pohlednice malované Jiřím Anderlem nebo jeho limitovanou edici grafik. Ktomu poslouchali vystoupení Evy Pilarové, Jiřího Suchého nebo Jiřího Stivína.

Za tři hodiny se na podporu galerie vybralo přes padesát tisíc korun. Na podporu galerie půjde i výtěžek zinternetové aukce, do které věnovali svá díla například Jiří Slíva, Jiří Suchý, Václav Jíra nebo Pavel Piekar.

Galerii Anderle v roce 2002 založila Praha 6 a Nadace Milady a Jiřího Anderlových. Přestože má galerie podle Anderleho velmi dobré renomé, nestačí její příjem na pokrytí provozních nákladů. Ty ročně dosahují 3 milionů korun, zatímco garantovaný roční příjem má galerie jeden a půl milionu. „Půl milionu dává každý rok městská část, zbytek je hrazen sponzorsky a ze zisků z pronájmů prostor, vstupného, svateb apod.,“ vysvětlil starosta Chalupa. „Galerii postihl odliv sponzorů, který je v dnešní situaci typický i u jiných institucí. Také probíhající dopravní stavby v okolí zkomplikovaly dostupnost,“ domnívá se Anderle. I přesto si do galerie najde cestu ročně zhruba 3000 návštěvníků.