Metro do Motola má zelenou

Většina obyvatel Prahy 6 si léta přeje, aby se metro z Dejvic rozjelo dál. Krok za krokem nyní mohou sledovat, jak se tento „sen“ přibližuje skutečnosti. Pražští zastupitelé na konci května schválili, že do roku 2015 na prodloužení metra z Dejvic do Motola město uvolní 10,7 miliardy korun. Dalších více než osm miliard bude tvořit příspěvek z Evropských fondů.

„Pro Prahu 6, a nejen pro ni, je to ta nejlepší zpráva,“ říká starosta Tomáš Chalupa a zároveň pražský zastupitel. „Časem pochopitelně nastoupí horší stránka věci, a tou je stavba. Přinese řadu nepříjemností, které budeme muset vydržet.“

Prodloužení trasy A by se podle pražského dopravního podniku mohlo začít stavět již na konci tohoto roku. Nejvíce peněz bude muset město najít v letech 2013 a 2014, kdy by měla výstavba metra městskou pokladnu přijít na  8,7 miliardy korun. Do té doby půjde většina financí z operačního programu Doprava.

Podle magistrátu je projekt ekonomicky efektivní a životaschopný a je prokázána jeho ekonomická návratnost. „Cílem je zlepšení dopravní obsluhy Prahy 6 přímým napojením na trasu metra, odlehčení Vítězného náměstí a přilehlé části Prahy 6 od autobusové dopravy a zkvalitnění dopravní dostupnosti nemocnice Motol,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Opoziční pražská zastupitelka Petra Kolínská (SZ), která je též šestkovou zastupitelkou, s prodloužením trasy A nesouhlasí. „Praha 6 je zatížena auty, to ale tento projekt neřeší,“ uvedla její slova ČTK. Podle Kolínské je důležitější postavit urychleně metro D do Písnice. Potřebu dopravně obsloužit Motol by Kolínská řešila prodloužením metra B nebo novou tramvajovou tratí. Prodloužení metra do Motola podpořili i komunisté, ale jsou proti jeho pokračování do Ruzyně. To bude ještě předmětem další diskuze.

Stavba první etapy prodlouženého metra A bude dlouhá šest kilometrů a povede přes stanice Červený vrch, Veleslavín a Petřiny. Vdruhé etapě se uvažuje o napojení stanic Bílá Hora, Dědina a Dlouhá míle. Tento úsek má délku 4,3 km. Poslední součástí prodlouženého áčka by mělo být jeho přivedení na ruzyňské letiště.