Praha 6 se baví a cvičí

To, že to vPraze 6 žije, není žádnou novinkou. Městská část připravila i včervnu pro své obyvatele řadu zajímavých aktivit. Poslední květnový den se uskutečnil první ze série Promenádních koncertů ve Hvězdě, celý červen také pokračuje venkovní cvičení pro seniory a matky na mateřské, kterým je zajištěno hlídání dětí.

Projekt „Zacvičte si s Prahou 6“ rozjela radnice minulý měsíc společně s trenérem a bývalým mistrem aerobiku Davidem Hufem a jeho kolegy a od té doby jej navštívily desítky pohybu chtivých lidí. Po trochu rozpačitém začátku, kdy instruktoři podcenili aktivní seniory a nepřišli kvůli špatné předpovědi počasí na smluvené hodiny, si lidé nemohou cvičení vynachválit. „Podcenil jsem situaci, a nezohlednil to, že by se dostavil někdo na venkovní cvičení i za nepříznivých podmínek,“ omlouvá se David Huf, těm, kteří stáli na hřišti zbytečně. „Instruktoři již budou stoprocentně přítomni dle rozvrhu na místech jednotlivých akcí a oni rozhodnou po poradě se mnou, jestli jsou podmínky způsobilé k bezpečnému sportování,“ dodává Huf, kterému přibývají stále noví sportovci.

Největší zájem je o cvičení na seniorském hřišti s posilovacími stroji na Petřinách u Čílovy ulice. „Je to bezvadné. Instruktoři nám poradí. Spoustu věcí jsme dělaly špatně nebo nevěděly, jak na to,“ svěřují se s nadšením dvě dámy, jedné z nich je 65 a druhé 70 let. Na cvičení od května chodí pravidelně. „Někdy si sem zajdeme i mimo lekce,“ dodávají. Přiznávají, že společné cvičení dalo dohromady sousedy, kteří o sobě ani nevěděli. „Je to příjemné si s někým popovídat. Chodí sem třeba paní, která cvičit nemůže a jen tady ten ruch pozoruje,“ říkají

Starostu Tomáše Chalupu, který projekt inicioval, ohlas lidí těší. „Víme, že Praha 6 má mnoho aktivních seniorů. Ale takový zájem jsem opravdu nečekal,“ říká. Cvičení pod širým nebem je zdarma. „Řada seniorů si nemůže dovolit navštěvovat drahá fittnes centra. Na druhou stranu zdravý pohyb a cvičení je důležité v každém věku,“ vysvětluje iniciativu starosta. Na cvičení na Ladronce se scházejí zájemci o nordic waalking – chůzi sholemi. Maminky oceňují pilates – cvičení zaměřené na formování postavy a zpevnění břicha. Cvičení je každý den od pondělí do čtvrtka a jeho rozpis je na www.praha6.cz/zacvictesi/ nebo v informačních kancelářích.

 

Koncerty začaly nestárnoucími melodiemi

Letošní první, celkem však už šestý promenádní koncert ve Hvězdě, měl pravou atmosféru nestárnoucích hitů. Kulisu vytvořily zhruba tři stovky posluchačů,převážně seniorů, kterým se zpěváci Karel Štědrý a Pavlína Filipovská,doprovázeni orchestrem Karla Vlacha, odvděčili melodiemi domácích i zahraničních interpretů. Řada z návštěvníků využila i nabídku organizátorů a nechali se přivézt zdarma speciálním vláčkem.Sérii koncertů zahájil starosta Tomáš Chalupa, podle kterého k výletním místům, jako je Hvězda, živá hudba prostě patří. Sérii nedělních koncertů, které trvají až do 21. června připravila městská část spolu s Originálním hudebním divadlem.


Den dětí namokro

Dětem patřily poslední květnové dny. O Dětském dnu na Petynce bylo počasí tak nepříznivé, že na koupání vůbec nedošlo a děti se musely spokojit se zábavou ve stanech. Kluci ocenili možnost zahrát si stolní hokej, zařídit si modely dálkově řízených aut nebo šestiproudou závodní dráhu se sportovními automobily, své příznivce si našlo i malování či práce s korálky. Odvolán byl i plánovaný koncert skupiny Toxique.

O to větší štěstí měly děti na dětském dni na Babě o dva dny později, který ve zrekonstruovaném sportovním areálu spolupořádala Praha 6. Nechyběla řada soutěží, lezecká stěna, trampolína, hudební vystoupení nebo všudepřítomní klauni. Řadu nadšenců přilákal i moderní skate park. Odpolednepřipravili pořadatelé koncert slavných rodáckých kapel přímo na samotných sportovištích.