Slovenské velvyslanectví nově sídlí v Bubenči

náhled souboruSlovenské velvyslanectví má nové sídlo vPelléově ulici. Slavnostní otevření vily, která se veřejnosti otevřela po generální rekonstrukci, se uskutečnilo vkvětnu za přítomnosti předsedů vlád obou zemí Roberta Fica a Mirka Topolánka, i ministrů zahraničí Miroslava Lajčáka a Karla Schwarzenberga.

Slovenské velvyslanectví nyní sídlí v prvorepublikové vile v Bubenči. Rekonstrukce a dostavba nové části úřadu začala v září 2007. Podle vyjádření slovenského ministerstva zahraničí dosáhly náklady na opravu pěti milionů eur (132,5 milionu korun). Dosud si Slovensko pronajímalo dům od diplomatického servisu českého ministerstva zahraničí.

V areálu jsou i byty pro diplomaty
Největším oddělením na novém zastupitelském úřadu je konzulát a v areálu jsou také byty pro diplomaty. Kopravené vile byla přistavěna nová budova propojená skleněným tunelem. Velvyslanectví zdobí díla slovenských umělců. Slovenské velvyslanectví sídlilo vpronajatých prostorách vPraze 6 již od roku 1993, nejprve v ulici Pod hradbami, poté na Ořechovce.
Novou budovu se slovenské ministerstvo zahraničí rozhodlo koupit v roce 2003. „Tak blízké vztahy a tak dobré vztahy se nemohou provozovat v propůjčené budově, toužili jsme po tom prakticky od začátku, až nyní se nám podařilo naplnit tyto ambice. Našli jsme opravdu výjimečné místo,“ řekl o nové budově Peter Brňo, slovenský velvyslanec v ČR.

Velvyslanectví Slovenské republiky
Pelléova 12, 160 00 Praha 6
Tel.: 233 113051, úřední hodiny:
 pondělí – pátek 8.30 – 12 hod.