Slovo Tomáše Chalupy pro Šestku

Zastupitelé hlavního města schválili peníze na výstavbu metra. Je složité prosazovat projekt podobného rozsahu? Znamená to, že prodloužení trasy A už nic neohrozí? V Pelléově vile proběhla benefiční akce podporující činnost této galerie. Dopadla podle Vás úspěšně? Pomůže to galerii

Zastupitelé hlavního města schválili peníze na výstavbu metra. Je složité prosazovat projekt podobného rozsahu?

Po deseti letech, kdy jednotně všechna zastupitelstva Prahy 6 prosazují prodloužení metra A z Dejvic, se mi ohromně ulevilo. Kdo sledoval a vzpomíná si na vývoj diskuzí okolo metra, dá mi za pravdu, že to byl skutečný boj, který se vedl na různých úrovních. Vznikala kvůli tomuto tématu občanská sdružení, petice, odborné komise, měnil se územní plán, schválilo se mnoho usnesení rad i zastupitelstev s dílčími závěry a nyní se konečně zdá, že prodloužení metra z Dejvic do Motola by se mohlo začít stavět v prosinci letošního roku.

Znamená to, že prodloužení trasy A už nic neohrozí?

Sám za sebe doufám, že poslední obhajobu k prodloužení metra z Dejvic jsem absolvoval na nedávném jednání zastupitelstva hlavního města, kde právě padlo klíčové rozhodnutí a Praha schválila finance na výstavbu. A zda prodloužení „áčka“ už nic neohrozí? Jsem přesvědčen, že ne. Přesto považuji i nadále za velmi důležité, aby zastupitelé Prahy 6 měli konzistentní postoj a tzv. táhli za jeden provaz a prodloužení metra z Dejvic považovali jako dosud za jednu z hlavních dopravních priorit. Doufejme, že nových 13 kilometrů metra „áčka“ se skutečně postaví co nejdříve.

V Pelléově vile proběhla benefiční akce podporující činnost této galerie. Dopadla podle Vás úspěšně? Pomůže to galerii?

Myslím si, že akce podobného typu by měla dělat každá kulturní instituce. Pelléova vila není výjimkou, proto se sama vlastní iniciativou a invencí pokusila vydělat nějaké peníze. Nechceme někde natahovat ruku a žádat o peníze daňových poplatníků. Domnívám se, že vybraných 52 tisíc korun během několika hodin potvrzuje, že podobné akce mají smysl a že se najde ještě celá řada lidí, kteří jsou ochotni kvalitní kultuře pomoci ze svého. Proto bych také rád poděkoval všem, kteří galerii přišli podpořit, ať už tím, že si koupili drobné občerstvení nebo zajímavé grafické dílo či pohlednici. Doufáme, že desítky tisíc korun galerie získá navíc z probíhající internetové aukce mimořádně kvalitních uměleckých děl renomovaných malířů a grafiků.