Válku lidem připomněly zbraně i vojenská auta

Již po páté si letos Praha 6 připomínala konec 2. světové války celodenním programem na Dejvické třídě.

64. výročí této události městská část oslavila vzpomínkou na ty, kteří za naši svobodu bojovali. Lidé si mohli během odpoledne prohlédnout řadu historických exponátů, zbraní československých spojenců, včetně bojových vozidel. Mezi exponáty v Galerii vítězství byly pušky, ale také samovar, hliníková miska, nebo dřevěná lžíce, kterou používali sovětští vojáci. Návštěvníci mohli diskutovat o historii se členy vojenských klubů. K ochutnání byly pokrmy z polní kuchyně. Součástí programu byla promenáda vojáků a spanilá jízda. Atrakcí oslav byl vystavený historický letoun Bücker Bu 131 Jungmann, tedy přesná kopie německého válečného dvojplošníku. Jeho originál při osvobození Prahy ukořistili Rusové a později zničili.
 
Nechyběl bohatý pódiový program, který byl tradičně směsí žánrů od vážné hudby přes vystoupení Petry Janů, Taxmenů, po vystoupení rockové skupiny Olympic.
Tradičním patronem oslav byl generál Tomáš Sedláček. A co by vzkázal mladé generaci se svými životními zkušenostmi? „Že ta svoboda, kterou tak bezstarostně užívají, byla vybudována obrovskými obětmi.“

Odpolední akci kvýročí konce války připravila Praha 6, která tak byla vcelé Praze jednou zmála, která tuto událost lidem připomněla. O organizaci programu se starala agentura Hera.