Divadlo jazyků nabídlo zábavu i učení

Na 700 žáků ze 24 škol zrůzných koutů republiky se sjelo včervnu do Prahy na 1. ročník Divadla jazyků, aby předvedli své dramatické schopnosti vangličtině, němčině i italštině.

Festival byl vyvrcholením celoročního projektu, který má podpořit výuku cizích jazyků hravou formou. Jeho zakladatelem a pořadatelem je ZŠ Marjánka. „Projekt Divadlo jazyků se skládal zpřehlídky divadelních představení či scének vcizích jazycích a odborné konference. Děti celkem odehrály přes šedesát představení,“ sdělila Zdislava Czémy, učitelka základní školy Marjánka. Díky divadlu se tak děti seznámily například sanglickými texty Hamleta, Romea a Julie nebo úryvky klasických pohádek. „Děti pak zapomenou, že se vlastně učí ten jazyk, a to je ideální,“ dodala Czémy. Malí divadelníci shodně potvrdili, že takováto angličtina je pro ně zábava. Festival se konal od 12. do 21. června vpronajatém divadle Na prádle vBesední ulici.

Jeho součástí byla též odborná konference vbudově pedagogické fakulty, které se účastnily desítky učitelů, včetně zahraničních. Ti měli možnost poznat a osvojit si metodu „act and speak“, která obohacuje výuku cizích jazyků.

Základní škola Marjánka již druhým rokem realizuje výuku anglického jazyka s prvky metody act and speak ve všech prvních třídách. Podstatou této metody je právě efektivní využití postupů zdivadla a dramatické výchovy při jazykové výuce. Na Marjánce výuku této metody zajišťuje přímo její autorka Barbora Dočkalová. Je také zakladatelkou a ředitelkou Jazykové školy Jeviště.