Jiří Anderle vystavuje 50 let tvorby

náhled souboruPrůřez padesátiletou tvorbou Jiřího Anderleho připravila Galerie hlavního města Prahy. Výstava Batrachomyomachia (Žabomyší války) představuje jeho malbu, grafiku i plastiky a vedle děl reprezentujících celé autorovo dílo uvádí i novinky z let 2008 a 2009. Přehlídka potrvá do 4. října.

„Název výstavy odkazuje ke starořeckému eposu, který parafrázuje Íliadu, podrývá kanonické prvky tehdejších literárních směrů,“ řekl šéfkurátor galerie Karel Srp. Také Anderle podle něj vychází z klasického uměleckého projevu, ale parafrázuje jej, vybírá si z něj potřebné.

Podle kurátora výstavy Richarda Druryho Anderle ve svých dílech přináší kompletní poznání toho všeho, čím my lidé jsme. Náměty jeho prací tvoří jeho osobní svět, konkrétní události, vzpomínky na dětství, historické události a také „obecně lidské otázky, jevy, které se vznášejí nad konkrétními událostmi a jsou platné od úsvitu civilizace“. Jedním z nejdůležitějších rysů díla Anderleho je podle Druryho stálá inspirace uměním přírodních národů, jejichž díla několik let sbírá a vystavuje vgalerii Anderle vPelléově vile.