Kam o prázdninách? Na hřiště i do klubů

Prázdninové měsíce patří ktěm, kdy se i rušná Praha 6 mění vliduprázdné město. Ne všem se ale podaří odjet na dovolenou nebo na dva měsíce rozdat děti po babičkách a táborech. Na takové nezapomínají spříměstskými tábory domy dětí a mládeže, rodičům vycházejí vstříc i školy sotevřenými sportovními areály. Pro dospělé Praha 6 pokračuje sprojektem cvičení.

„Podle reakcí lidí, kteří se na mne obracejí, se projekt cvičení stal jedním znejúspěšnějších za poslední dobu,“ říká starosta Tomáš Chalupa. „I proto jsme se rozhodli ve spolupráci slektory ztýmu Davida Hufa pokračovat i o prázdninách. Novinkou bude cvičení ve vodě na Petynce,“ dodal. Aquaaerobic na Petynce začíná 7. července a lekce se budou konat vždy vúterý od 10 hod. a ve čtvrtek od 9 hod. Cvičení ve vodě je velmi vhodné pro seniory, osoby s nadváhou, problémy s pohybovým aparátema pro všechny, kteří si chtějí přirozeným způsobem posílit svou kondici. Zájemce o aquaaerobik zaplatí běžné vstupné na koupaliště, lekce je pak vceně vstupného. Zdarma mohou maminky využít službu hlídání dětí.

Zájem o cvičení potvrzuje i David Huf: „Pokračujeme hlavně na četná přání samotných cvičenců. Průměrná návštěvnost se pohybuje i přes častou nepřízeň počasí okolo20 cvičících.“  Největší zájem je o aktivity na hřišti pro seniory na Petřinách a také o lekce nordic walking, fit jógy a pilates konaných před usedlostíLadronka. „Proto jsme vybrali tyto nejnavštěvovanější lekce a upravili je do prázdninového programu. Zachováno tak zůstane 10 lekcí týdně na Ladronce a na Petřinách. Pouze jedna na Lotyšském náměstí vDejvicích, kde byl nejmenší zájem. „Velmi se osvědčila služba na hlídání dětí, aby si také maminky mohly v klidu zacvičit. Ty nejvíce navštěvují lekce na formování postavy," řekl Huf. Hlídání dětí stejně jako cvičení je zdarma.

Školky o prázdninách hlásí plno

Stejně jako vminulých letech zůstává vomezeném provozu vždy jedna mateřská škola týdně. „Školky se po týdnu střídají. Je to ztoho důvodu, že i zaměstnanci školek musejí čerpat řádnou dovolenou,“ vysvětluje školský rada Jan Holický, proč se školky střídají. „Druhým důvodem jsou drobné údržbové práce, které nejsou dělat za provozu. Přihlašování proběhlo již vkvětnu a nabídka míst je vyčerpaná. Dodatečně se ještě lze přihlásit v den otevření přímo ve zvolených MŠ za ty přihlášené děti, které nenastoupí. Kontakty na jednotlivé školky a jejich ředitelky lze nalézt na stránkách http://www.praha6.cz/instituce.html nebo www.jakdoskolky.cz.

Školní hřiště pro všechny

Během letních prázdnin jsou školy vesměs zavřené, kdispozici jsou ale návštěvníkům některé školní sportovní areály, části zdarma, zčásti za úplatu. Za přispění Prahy 6 vrámci grantového programu „Otevřený svět“ pořádá ZŠ Hanspaulka v prostorách školy a sportovního areálu Hanspaulka příměstský tábor s výukou angličtiny. Zájemci mohou stihnout ještě druhý termín, a to od 24. 8. – 28. 8. denně od 9 do 16 hod.

Příměstské tábory nachystaly také domy dětí a mládeže (více na str. 20). Pod názvem Léto pražských dětí organizují týdenní programy DDM U Boroviček, ale nabízí také možnost zahnat nudu votevřeném klubu Šestka pro teenagery, kde jsou k dispozici kulečník, šipky, stolní fotbal a další hry a internet. Vstup zdarma je od 7. do 10. 7. a od 17. do 31. 8. Příměstský tábor svýtvarným zaměřením na kresbu organizuje od 20. do 24. 7. také Ateliér Kaštan.

Malé sportovce potěší i nabídka Stadionu mládeže na Kotlářce – včervenci a srpnu mohou každý den navštívit víceúčelové hřiště na míčové sporty a dětské hřiště slanovými prvky. Vstup je zdarma, otevřeno od 7 do 22 hod. Volně přístupný veřejnosti je i sportovní areál Hanspaulka, vstupné je 10 korun na osobu, dospělý sdvěma dětmi zaplatí 20 korun.

Přehled možných využití sportovišť u ZŠ o prázdninách ZŠ

Červený vrch
Hřiště je o prázdninách volně přístupné v pracovní dny.

ZŠ Dědina
3. – 28. 8. je hřiště pro děti otevřeno denně od 15,30 – 18,30 hod.

ZŠ Hanspaulka
Areál Hanspaulka otevřen denně 8 – 22 hod. Vstupné 10,- Kč/osoba

ZŠ J. A. Komenského
Sportovní areál je veřejnosti volně přístupný od 9 – 18 hod., vyjma víkendů.

ZŠ Marjánka
Pouze možnost pronájmu hřiště na základě tel. dohody (1 hod. = 280,- Kč).

ZŠ Na Dlouhém lánu
Staré hřiště: Po-Ne 10 – 20 hod. Nové hřiště dle zájmu veřejnosti za pronájem.

ZŠ Petřiny-jih
Hřiště pro veřejnost je otevřeno denně do 15.7. a od 13. 8.

ZŠ Petřiny-sever
Hřiště je volně přístupné veřejnosti po celou dobu od 9 – 20 hod.

ZŠ Pod Marjánkou
Hřiště je veřejnosti přístupné celoročně Po-Ne 10 – 21 hod.

ZŠ TGM
Po celé prázdniny zdarma Po-Ne 13 – 19 hod.
Stadion mládeže Na Kotlářce má otevřen areál sportoviště po celý týden od pondělí do neděle 7 – 22 hod.
Dopravní hřiště Vypich otevřeno denně 9 – 20 hod.

Cvičení s Prahou 6

Ladronka
pilates  st 14 hod.
pilates út 9 hod. 
fit joga  čt 14 hod. 
nordic walking, strečink  út 11 hod. 
nordic walking, strečink  čt 15 hod. 

Petřiny
open fitness aktivity 50+ po 10 hod.
open fitness aktivity 50+ út 10 hod.
open fitness aktivity 50+ st 14 hod.
open fitness aktivity 50+ čt 10 hod.

Lotyšské nám.
pilates (maminky a 50+) út 11 hod. 

Petynka
od 7. července
aqua aerobic út 10 hod.
aqua aerobic čt 9 hod.

délka všech lekcí = 50 min.,
nutné jsou vlastní podložky na cvičení pro pilates a fit jogu.

Více informací na www.praha6.cz/zacvictesi/