Květiny pro charitu pokračují i letos

náhled souboruV minulém roce započatý projekt „Květiny pro charitu“oslovil desítku diplomatických misí. Po zimní přestávce pokračuje další výsadbou květinových záhonů, mezi prvními jej podpořila Ázerbájdžánská republika.

I letosbude možnéspatřitv ulicích Prahy 6 velvyslance v rolích „zahradníků“. Každý u svého záhonu zasadí květiny, které svou barevností nejvíce připomínají jejich národní barvy.

Letošní první „Květiny pro charitu“ zasadil velvyslanec Ázerbájdžánské republiky vČR J. E. p. Tahir Taghizade spolu s velvyslancem České republiky v Ázerbájdžánské republice Radkem Matulou. Záhon, na kterém „kvete“ Ázerbájdžánská vlajka, se nachází v ulici Pevnostní ve Střešovicích.

Květiny pro charitu jsou příkladem unikátní spolupráce samosprávy a diplomatických misí se sídlem v Praze 6. Inspiraci našla radnice v zahraničí. „Zakládání a péči o květinové záhony realizujeme každý rok. Vlonijsme poprvé nad vybranými záhony nabídli patronaci jednotlivým velvyslanectvím. A právě díky tomu přispěla jednotlivá velvyslanectví na konto Domova svaté Rodiny, dohromady částkou zhruba sto tisíc korun,“ řekl Tomáš Chalupa, který se sázením velvyslancům pomáhal. Domov svaté Rodiny vLiboci pečuje o lidi smentálním či fyzickým postižením.

Druhou rovinou projektu je vzdělávací rovina. Informační cedule sdělují, kdo se o vznik záhonu zasloužil, ale popisují i samotné květiny, které v záhonu kvetou. Kromě záhonů pod patronací jednotlivých velvyslanectví v Praze 6 kvete více než 151 tisíc květin. Letos vznikly navíc čtyři nové záhony.