Na Evropské funguje měření dojezdu

náhled souboruOd konce července začal plnohodnotně fungovat systém měření dojezdových dob na Evropské. Systém monitoruje dopravní situaci mezi Divokou Šárkou a Vítězným náměstím na 5,3 km dlouhém úseku.

Systém pracuje na principu měření doby jízdy detekovaných vozidel a výpočtu pravděpodobného času jízdy. Zkušenosti z provozu na ulici Evropská byly získávány v rámci pilotního provozu se statistickým sběrem dopravních informací už od začátku roku 2009. Zařízení poskytovalo různé statické výstupy. Např. statistika z květnového pondělí ukázala, že nejhustější dopravní provoz na Evropské do centra je v 8.40, kdy zpoždění je obvykle 8 minut. Zařízení okamžitě detekuje i velmi vážné dopravní stavy, jako třeba 30. dubna, kdy zpoždění bylo 45 minut a doprava se úplně zastavovala. Vtakových případech pak mají řidiči přijíždějící do Prahy možnost zvolit spředstihem jinou trasu.

Výstupy tohoto nového telematického systému dojezdových dob poskytují dopravní informace nejen řidičům, ale též ke statistickému hodnocení dopravním inženýrům, plánuje se též využití pro zobrazení dopravních údajů občanům na internetových stránkách.