Na Letišti Praha se již potřetí hledá nejtišší dopravce

Deset leteckých společností bude od června do října usilovat o titul Nejtiššího dopravce za letošní rok. Jde již o 3. ročník soutěže, jejímž smyslem je motivovat letecké společnosti k co nejekologičtějšímu chování s důrazem na minimální hlučnost.  A to v období, kdy je na letišti největší provoz.

Základem soutěže je hodnotit hluk i dodržování trasy letu. „V letošním ročníku jsme přidali kritérium efektivního využití sedačkové kapacity letounů. Zjednodušeně řečeno, lepší ohodnocení získají společnosti, které maximálně obsadí svá letadla,“ uvedl během vyhlášení soutěže Jiří Pos, vrchní ředitel Letiště Praha pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku. „Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Výsledkem je zlepšení kvality bydlení a života v okolních částech letiště,“ vysvětlil starosta Tomáš Chalupa. Podle něj nejde o to trestat letecké společnosti za porušení pravidel, to probíhá v jiném režimu, ale vyzdvihnout ty společnosti, které dokážou při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště. Praha 6 byla iniciátorem soutěže a na jejím pořádání se podílí.

Letiště Praha do hodnocení zařadilo 10 společností, které budou letos na ruzyňské letiště létat nejčastěji, do kategorie proudových letadel. Tři aerolinky budou soutěžit v kategorii vrtulových letadel. Pravidla jsou publikována na stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Na této stránce a dále pak na webu Prahy 6 budou každý měsíc zveřejňovány průběžné výsledky.

„Přínos je v tom, že všichni dopravci vidí, jak se jejich pilotům daří přesně měřitelná kritéria dodržovat,“ doplnil Chalupa. Konečné výsledky budou vyhlášeny na konci roku. Vminulých ročnících zvítězily společnosti KLM a easyJet.

Hluk i dodržování předpisových tras nepřetržitě monitoruje moderní systém ANOMS8, který tvoří třináct stacionárních měřících stanic, třináct meteorologických stanic a dvě mobilní měřící stanice.

Soutěž o nejtiššího dopravce motivuje letecké společnosti kohleduplnému chování. Její 3. ročník vyhlásil starosta Tomáš Chalupa spolu sgenerálním ředitelem Letiště Miroslavem Dvořákem.