Od smrti generála Píky uplynulo 60 let

Vojáci, politici a veřejnost vzpomenuli 21. června na generála Heliodora Píku, který byl popraven před 60 lety.

Přišli se poklonit památce mimořádného člověka, který se nenechal zlomit válkou ani komunistickým režimem. U jeho pamětní desky na budově generálního štábu vojáci položili za doprovodu vojenské dechovky věnce. S projevy věnovanými Píkovu životu a odkazu vystoupil například předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, starosta Tomáš Chalupa, i Píkův syn, plukovník Milan Píka.

Život generála Píky byl příběhem muže, na kterého může být Česká republika i armáda po právu hrdá. Díky svému nadání a píli dosáhl knejvyšším životním metám. Heliodor Píka se účastnil bojů československých legií v Rusku a československých oddílů ve Francii. Po první světové válce působil jako instruktor na vojenské akademii v Hranicích, v hlavním štábu československé armády a jako vojenský atašé v Rumunsku a Turecku.
 
Vobdobí druhé světové války působil vSovětském svazu, kam byl vyslán londýnskou exilovou vládou jako náčelník Československé vojenské mise. To se mu však stalo osudným – dozvěděl se příliš mnoho o bolševických praktikách. „Je paradoxem a zároveň ironií osudu, že Píka byl popraven v zemi, o jejíž svobodu celý život usiloval. Jeho smrt zjevně nebyla justiční omyl, ale musel zemřít, protože věděl příliš mnoho,“ řekl zástupce náčelníka generálního štábu armády Josef Prokš.

Přestožebyl generál Píkavkvětnu 1945 oceněn dvěma sovětskými vyznamenáními za hrdinské činy během druhé světové války, po únoru 1948 byl zatčen a obviněn ze zrady a v prvním vykonstruovaném politickém procesu byl odsouzen ktrestu smrti. Oběšen pak byl v noci na 21. června 1949. Roku 1968 byl rehabilitován díky snahám rodiny a za přispění prezidenta Ludvíka Svobody.