Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Zdá se, že povodně jsou vČeské republice již pravidelnou pohromou. Je to znát i na připravenosti a organizaci lidí vPraze 6, kteří mají organizovat pomoc lidem při povodních? A jaká je situace vPraze 6? Měsíce prázdnin bývají pro novináře trochu „okurkovou sezónou“. Je tomu tak i na radnici?

Zdá se, že povodně jsou vČeské republice již pravidelnou pohromou. Je to znát i na připravenosti a organizaci lidí vPraze 6, kteří mají organizovat pomoc lidem při povodních?

Základní buňkou řízení je povodňový štáb, který svolávám okamžitě svyhlášením prvního povodňového stupně vhlavním městě. Jako povodňový pamětník – prožíval jsem povodně vroce 2002, 2006 i letošní – mohu potvrdit, že profesionalita a připravenost spolupracovníků je rok od roku vyšší. Nejde už o žádné improvizování a hledání řešení a rad, je to rutinně běžící mechanismus, který přesně ví, kdy a co udělat a koho o tom informovat. I když dnes (29. 6. pozn. red.) povodeň není za námi a stále platí první povodňový stupeň, snažíme se být stále připravení na nejrůznější scénáře.

A jaká je situace vPraze 6?

Radnice je od vyhlášení prvního povodňového stupně v hlavním městě vnonstop režimu. Navíc jsme stihli kromě opatření přijatých pro území Prahy 6 i pomoci druhým. Včera dorazila z Prahy 6 pomoc do obce  Šenov u Nového Jičína v Moravskoslezském kraji, kterou osobně převzal tamní starosta. Součástí pomoci bylo 24 vysoušečů a 12 vysokotlakých čističů. Zároveň jsme zaslali občanům Šenova spotřební materiál a ochranné, čistící a dezinfekční prostředky. Právě ochranných pomůcek je v tuto chvíli na severu Moravy nedostatek a lidé je potřebují. Celá pomoc zatím stála 640 tisíc korun. Zvažujeme pro Šenov i finanční pomoc na obnovu poškozené obce. Částku ale musí schvalovat zastupitelé.

Měsíce prázdnin bývají pro novináře trochu „okurkovou sezónou“. Je tomu tak i na radnici?

Tak určitě si vezme víc zaměstnanců dovolenou, ale nestane, aby se práce radnice zastavila. Naopak některé odbory úřadu mají v létě nejvíc napilno. Většinu stavebních prací na školních budovách provádíme o prázdninách. Mám ohromnou radost, že letos nás čeká kompletní rekonstrukce poslední zpatnácti základních škol vPraze 6. Tentokrát jde o základní školu Interbrigády, která byla poslední neopravenou školou městské části.