Otevírá se Národní technická knihovna, dejvičtí budou mít novou pobočku městské knihovny

9. září se slavnostně otevřou dveře nové Národní technické knihovny, která od podzimu 2006 vyrůstala na Flemingově náměstí v areálu dejvických vysokých škol. V pozoruhodné stavbě bude ukryt nejobsáhlejší pramen technické literatury v České republice. Dejvičtí čtenáři spolu s otevřením získají novou pobočku městské knihovny.

Její jedinečný fond s více než milionem knižních svazků zahrne nejen fond transformované Státní technické knihovny, ale také část fondů knihoven ČVUT a Vysoké školy chemicko-technologické. Tvoří je knihy, časopisy, noviny, vědecké práce, informace o firmách, elektronické dokumenty a další publikace a texty. NTK nabídne svým uživatelům vysoký komfort, jako jsou individuální i týmové studovny, kavárna, 300 parkovacích míst pro automobily v podzemních garážích a 200 stání pro kola. Nebude chybět více než 1 200 studijních míst a 300 míst relaxačních, WiFi v celém objektu, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna s provozem mimo standardní otevírací hodiny a možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih. Veškeré informace včetně historie vzniku knihovny, technických parametrů a zajímavostí o této výjimečné stavbě lze najít na webu www.techlib.cz, stejně jako instrukce, jak se stát jejím uživatelem.



Více místa i větší komfort

Novou pobočku městské knihovny, která se přestěhovala z malých a nevyhovujících prostor v ulici Čs. armády, najdete v novostavbě Národní technické knihovny v jednom z jejích zakulacených rohů. Prostor o rozloze 930 m2 je zaplněn asi padesáti tisíci svazky knih, časopisy i počítači. Nabídka knih je doplňována tak, aby si vybral opravdu každý. Nechybí kvalitní mapy pro cestovatele, knihy do ucha pro ty, kteří ještě číst neumějí a zdarma připojení na internet. Na své si přijdou i děti – čeká tu na ně devět plastových psů a skrýš, kam se dá s knihou ukrýt před světem.

Větší prostor a nové vybavení knihovně umožnily rozšířit nabídku kulturních aktivit pro dospělé i děti. Ty si mohou od října do knihovny přijít zahrát karetní hru Magic, pro dospělé jsou přichystána setkání se spisovateli nebo cestovateli.

Dejvická pobočka má i zajímavou otevírací dobu. Společně s maličkou knihovnou Hradčany má jako jediná otevřeno i v pondělí 12 – 19 hod., od úterý do pátku od 9 do 19 hod. a v sobotu od 10 do 17 hod. Součástí služeb je také agenda spojená s Opencard, o kterou lze požádat nebo si ji vyzvednout. A také ji použít jako čtenářský průkaz. Specialitou je již zmíněný bibliobox – schránka na vracení knih v době, kdy má knihovna zavřeno.

Čtenáři, kteří mají průkaz staré dejvické knihovny na rok 2009, si mohou zdarma nechat vystavit nový. Nové čtenářské karty vystavuje knihovna za 80 korun. Dětem do patnácti let stačí k zápisu do knihovny přihláška podepsaná jejich zákonným zástupcem a jakýkoliv průkaz s fotografií.

10. 9. 10 – 16 hod., Den otevřených dveří – prohlídky pro veřejnost